Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 februari

Stora planer för findus anläggningar

Foodhills AB, som bland andra Lantmännen och grönsaksföretaget Magnihill äger, köper Findus anläggning i Bjuv med sammanlagt 85 hektar åkrar, fabriksområde och eget reningsverk. Beskedet kom i tisdags efter en längre tids förhandlingar.

 Nu står det klart att Foodhills AB köper Findus anläggning i Bjuv med sammanlagt 85 hektar åkrar, fabriksområde och eget reningsverk.
Bild 1/2 Nu står det klart att Foodhills AB köper Findus anläggning i Bjuv med sammanlagt 85 hektar åkrar, fabriksområde och eget reningsverk.
 Foodhills styrelseordförande Bengt Persson.
Bild 2/2 Foodhills styrelseordförande Bengt Persson.

På sikt är målet att skapa ett livsmedelscentrum med internationell tyngd som är inriktat mot framtidens mat och kretsloppstänkande. Foodhills arbetande styrelseordförande, lantbrukaren Bengt Persson, säger att antalet arbetstillfället ska bli lika många som under Findustiden, runt 600.

– Vi räknar med att ha 5-6 livsmedelsföretag på plats redan i år och vi kommer även ha ett antal fortsatta samarbeten med Findus. Det handlar om forskning och utveckling och om samarbete kring det nya fryslager som finns här.

En viktig orsak till intresset från livsmedelsindustrin är, menar Bengt Persson, den starka råvaruproduktion som finns i det skånska lantbruket.

LÄS OCKSÅ: Uppgörelse om Findus anläggning i Bjuv klar

Odling av fisk och grönsaker

Köpesumman är hemlig men köparna räknar med omfattande investeringar på gamla Findus där det finns 70 000 kvadratmeter produktionsyta, stora verkstäder, två provkök och dessutom 15 hektar mark med möjlighet till växthusodling.

Om två år, år 2020, är tanken att det på Findusområdet ska bedrivas växthus- och frilandsodling av grönsaker och även fiskodling.

– När det gäller växthusproduktionen finns det en affärsplan från en större, seriös svensk aktör. Men mer kan jag inte säga i dag, kommenterar Bengt Persson.

LÄS OCKSÅ: Bucht: Intressenter vill ta över Findus anläggningLÄS OCKSÅ: Foodhills vill etablera sig i Bjuv

Samarbete om biogas

Även samarbetet med en av landets större biogasanläggningar, den på Wrams Gunnarstorp några kilometer bort, ska utvecklas.

– Här finns väldigt stora möjligheter att skapa en mötesplats för livsmedelsindustrin och för innovation och affärsutveckling. Vi har hyggligt stora planer för området, men vi menar att vi är realistiska i våra ambitioner, säger Bengt Persson.

Testbädd för betning av grönsaksfrö

Ett av de första projekten när Foodhills tar över anläggningen den första mars blir utveckling av en testbädd för termisk och biologisk betning av grönsaksfrö – ett projekt där bland andra Lantmännen och SLU är inblandade. Investeringen blir på 19 miljoner kronor och stöds av innovationsmyndigheten Vinnova.

”Bra för Bjuv, Skåne och Sverige”

Lennart Svensson, är regional samordnare i Region Skåne. Han är nöjd med uppgörelsen som nu blivit klar.

– Att Foodhills nu bygger en anläggning för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv är inte bara bra för kommunen. Det är också bra för Skåne och för Sverige. Det ger ökad sysselsättning, stärker självförtroendet och ökar konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion. Det är ett arbete som ligger helt i linje med Skånes och Sveriges livsmedelsstrategier, säger Lennart Svensson i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Findus slutar med skånska och halländska ärtorLÄS OCKSÅ: Fritt fall för svensk ärtodling

Fakta Foodhills AB

Fastighetsbolaget Backahill, med byggbolaget Peabs grundare Erik Paulsson som ordförande, är största ägare. Näst störst är Lantmännen, följt av Magnihill som producerar frysta bär och grönsaker nära Bjuv, samt företaget Health runner.

– Det har varit viktigt att både få in kompetens om livsmedel och om fastigheter i detta. Det är stora ytor att förvalta, säger Bengt Persson, styrelseordförande i Foodhills AB.

Magnihill drivs och ägs av familjen Pehrsson-Almgren där Wiveca P Almgren är VD. Företaget har egen maskinpark för sådd och skörd av ärter och rotfrukter och levererar sina produkter både i Sverige och utomlands. Företaget har en avdelning i Danmark som sköter all export i Europa.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen