Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari 2018

Stora protester mot hotande nedskärningar

Franska bönder byggde barrikader och brände däck förra veckan i protest mot hotande nedskärningar.

Franska bönder grillade i onsdags korv på vägar och motorvägar som de barrikaderade i protest mot en planerad minskning av EU-stöden. Det skriver Farmers Weekly.

Blockerade järnvägen

Det var producenter från Occitanieregionen i sydvästra Frankrike som fyllde vägarna runt Toulouse med höbalar, jordbruksavfall och brinnande däck. Även järnvägen mellan Toulouse och Narbonne blockerades och folk uppmanades att undvika området.

Värst drabbade

Protesterna beror på regeringens planer på att minska antalet områden som får jordbruksbidrag med cirka 100, något som lantbrukare menar skulle sänka deras intäkter med nära 70 000 kronor om året. Producenterna i Occitaniregionen menar att de kommer att vara bland de värst drabbade om regeringen skär ner deras stödbetalningar.

”Kan bli våldsamt”

– Vi vet att ministrarnas uttalande inte kommer att vara bra för oss och det kommer att bli värre. Men bönderna har inget att förlora, detta är en protest som kan bli våldsam. Vi vet inte hur långt det kan gå, säger en producent till AFP.

”Sluta förhala”

Det franska jordbruksförbundet, Fédération nationale des syndicats dexploitants agricoles (FNSEA), manade regeringen att sluta förhala och leva upp till sina ekonomiska åtaganden.

Liknande protester har rapporterats över hela landet och detta är andra gången franska bönder i regionen har protesterat mot dessa förslag.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen