Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 oktober 2017

Stora regnproblem i norr

Fortsatta regn i norr ger stora problem med att hinna tröska spannmålen. Här är senaste skördeläget – från norr till söder.

FOTO: Anna Nilsson

Skördeläget

HÄLSINGLAND/JÄMTLAND/VÄSTERBOTTEN/NORRBOTTEN/VÄSTERNORRLAND: Läget är bekymmersamt, regn försvårar situationen. Bara en liten del av skörden är inne och merparten har vattenhalter på 25 till 28 procent. I Hälsingland tröskas korn, vete och oljeväxter när vädret tillåter. Kring Umeå har det börjat tröskas korn. Blöta marker sätter käppar i hjulen för havreskörden. På flera platser ses svarta fläckar på både havre och korn. Det finns oro för att snö ska falla om ett par veckor. (Hans Westbom, regionchef Lantmännen)

SJUHÄRAD: Cirka 80 procent av grödorna är inne. Det har varit ett besvärligt väder som inte matchat grödans mognad. Det är en hel del spannmål som kan brista i kvalitet. Det har gått bättre för vallen men svårare med spannmålen. Det blir nog mindre höstsått i år. Det har också varit svårt att bärga halm med bra kvalitet. (Daniel Muregård, rådgivarna Sjuhärad)

ÖSTERGÖTLAND: I huvudsak är det mesta färdigt. Det finns lite kvar att skörda. Förra veckan var bra och många hann med att avsluta då. Det som står kvar är åkerbönor och lin. Det har varit en del falltalsproblem med höstvetet, det är grodda kärnor. Vad gäller vallskördarna skulle det möjligtvis kunna vara problem att ta sig in på fälten eftersom det regnade mycket under en period. Volymen finns nog där, men man ska få den i huset också. Höstsådden löpte bra under förra veckan, de flesta är nog ganska nöjda. (Per-Magnus Johansson, VD Forsbecks)

KRISTIANSTAD: Bortsett från en del åkerböna och lite foderspannmål är allt i trakten inne. En bit in i oktober kan det ha torkat upp tillräckligt för att man ska kunna ta in det sista. Viss oro finns dock för den hygiensiska kvaliteten på det som återstår att tröska. I det stora hela har skörden varit riktigt bra. Många har kommit väldigt långt i höstsådden och en hel del är färdiga. (Erik Wildt-Persson, VD Kristianstadsortens Lagerhusförening)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen