Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2017

Stora skador på äppelskördar

De kalla nätterna i våras har ställt till med stora skador för landets äppelodlare. I Äppelriket Österlen uppskattas skörden bli 4 000 ton mindre, trots större areal.

 Så här såg äppelblom ut i Makedonien efter nattfrost i april.
Så här såg äppelblom ut i Makedonien efter nattfrost i april. FOTO: Mostphotos

Efter den kalla våren varnade Äppelriket Österlen för skador på skörden. Än har inte alla medlemmar rapporterat in, men vd Henrik Stridh uppskattar att skadorna är omfattande.

– Jag håller som bäst på att få in prognoser från odlarna här. Men min uppskattning är att det i alla odlingar i hela Sverige finns sönderfrusna äpplen, frågan är bara i vilken grad, säger han.

En tredjedel frusit

Med sina 93 odlare står Äppelriket för runt 65 procent av äppelmarknaden i Sverige. Distriktet är uppdelat i tre delar: Västkusten, Kristianstadsområdet och Kiviksområdet.

– Västkusten har klarat sig ganska bra, Kiviksområdet har hyggligt med äpplen på träden men en del skador. I Kristianstad har en tredjedel av produktionen frusit bort och de äpplen som finns på träden är det mycket skador på, säger han.

Skadade sorter

De tre sorter som har tagit mest skada är Aroma, Ingrid Marie och Elise. Eftersom de är huvudsorterna med upp emot 70 procent av skörden är det extra kännbart.

– Det är en mindre skörd i år trots ökad areal. Förra året blev skörden 14 000 ton, i år är min uppskattning att den landar på 10 000 ton. En fördel för odlarna är att det är lite frukt i hemträdgårdarna också, så de slipper den konkurrensen, säger han.

Äpplena mustas

Det är som sagt inte bara området kring Skåne som har drabbats av skador. Äppelodlaren Jonas Rudenstam från Gisebo strax norr om Huskvarna berättar för SVT Jönköping att stora delar av skörden är förstörd. Eftersom förra året var ett bra år var kylnätterna extra svåra för träden att klara.

– Har man haft en stor skörd så tar det mycket energi från träden och marken. Det var vi förberedda på. Men så fick vi den här frostsmällen uppe på det så påverkade det ytterligare, säger Jonas Rudenstam.

De skadade frukterna kommer ändå att kunna säljas, men som industrifrukt.

– De kommer att användas till must och cider, säger Jonas Rudenstam.

Tillgången hotad

När det kalla vädret drabbade de svenska äppelodlingarna mitt i knoppsprickningen, slog kylan till även i Europa – mitt i blomningen. Det gör att också de europeiska skördarna är mindre i år. Henrik Stridh befarar att efterfrågan kan komma att överstiga tillgången och att priset blir högre än vanligt.

– Det är ett svårt bakslag för oss. Vi vill att man ska kunna köpa svenska äpplen året om till ett rimligt pris, så detta är inte alls bra, säger han.

Hoppas på värme

Just nu är äpplena stora som valnötter där de hänger på träden, långt ifrån säkra. Odlarna hoppas nu att hagelskurarna ska hålla sig borta under juli och att vädret blir varmt och stabilt fram till september.

– Det kommer inte att kunna bli ett okej äppelår hur som helt, det är helt enkelt för få äpplen per träd. Men gynnsamt väder kan göra mycket för smaken på den frukt som är. Och får frukten växa till sig ordentligt gör det jättemycket för tonnaget för odlarna, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen