Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 oktober 2017

Stora skillnader i antibiotikaanvändning i Europa

Årets sammanställning av antibiotikaförbrukningen till Europas produktionsdjur är här. Sverige med sitt preventiva arbete ligger fortsatt bland dem med lägst användning.

FOTO: Ann Lindén

Antibiotikaresistensens utveckling påverkas av hur vi använder antibiotika.

Europeiska Medicinrådet (EMA) har lämnat sin årliga rapport om antibiotikaanvändningen där 30 länder övervakats. Rapporten visar att mängden antibiotika som säljs för djur och hur den används fortsatt skiljer sig mycket mellan olika länder.

Många medicinerar hela grupper

Sverige är fortfarande bland länderna med lägst försäljning av antibiotika. Sverige har lägst användning i EU men näst i Europa är Island följt av Norge. Det land där försäljningen av antibiotika till djur är högst är Cypern följt av Spanien.

Rapporten visar att 91 procent av antibiotikan som sålts i de 30 länderna var ämnad för medicinering av hela djurgrupper. I Sverige var dock motsvarande siffra 10 procent. Det visar SVAs sammanställning av EMAs rapport.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen