Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 september 2019

Stora skördar har gett fulla lador

Många började odlingssäsongen 2019 med tomma lador och foderbrist, men efter flera stora vallskördar har de flesta lyckats arbeta upp en ny buffert. 

 Vallskördarna har varit goda på de flesta håll i år.
Vallskördarna har varit goda på de flesta håll i år. FOTO: Mari Nälsén

Blekinge

– Här är spannmålen avklarade och vi har bara potatisen och sockerbetorna kvar. Många har även redan tagit sin tredje vallskörd och trots lite skvättväder så har jag hört att det är bra kvalité. Vi har fått större vallskördar än normalt men det beror även på att man valt att odla grovfoder på en större areal. Efter fjolårets erfarenhet vill många se till att ha en större buffert än tidigare, säger Hans Hedström, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Blekinge.

Västergötland

– Här börjar det närma sig sluttampen och 80-90 procent av spannmålen är tröskade. Vallskördarna har varit väldigt bra i år och det kommer finnas mer foder än vad det lär förbrukas innan nästa skörd, även om kvalitén mellan gårdarna varierar. En del sitter med en lite för grov eller näringsfattig förstaskörd och kanske lite för blött foder från varannandagvädret, säger Jakob Eriksson, Växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Värnersborg. 

Värmland

– Vi har fortfarande en del skurar men det tröskas både höst- och vårgrödor mellan skurarna. Men de första börjar bli klara med höstgrödorna. De flesta är väldigt nöjda med vallen och de har fått ihop bra volymer. Framförallt den första skörden hade väldigt bra volym trots att många tog en sen sista skörd 2018. Då brukar det växa till sämre, men i år blev det ändå mer än normalt. Däremot var andraskörden lite mindre än man hade förväntat sig, säger Pia Björsell, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Karlstad

Jönköping

– Här har det varit bra skördar och det är bara lite kvar. Vallen har varit varierad och lokalt blev andraskörden väldigt dålig medan den tredje ser okej till bra ut. Men sammanfattningsvis ser det ändå riktigt bra ut och värdena är bättre än förra året. Det känns lugnt med foder inför vintern och stämningen är god, säger Andreas Svensson, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Jönköping.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen