Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2019

Stora värden på spel i årets betodlarkampanj

Årets betesskörd kan bli den näst högsta sockerskörden någonsin. Samtidigt har sockerbruket i Örtofta haft problem med att få upp kapaciteten i produktionen, vilket gör att kampanjen förlängs in i februari. 

 Förutsatt att vädret är fortsatt milt och inget oförutsett händer ser sockerkalkylen bra ut för genomsnittsodlaren. 
Förutsatt att vädret är fortsatt milt och inget oförutsett händer ser sockerkalkylen bra ut för genomsnittsodlaren. 

– Det ser ut att bli en hög sockerskörd och det är möjligt att det blir den näst högsta sockerskörden någonsin. Men det är mycket är kvar att processa och nästan hälften ligger fortfarande kvar i lager ute på gårdarna, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare för Betodlarna.

Nu hänger mycket på vädret

Upprepade driftproblem på sockerbruket i Örtofta har i år försenat kampanjen med flera veckor och enligt prognosen kommer den att avslutas först en vecka in i februari. Det innebär en stor risk för de betor som blir liggandes ute på åkrarna.

– Det värsta som kan hända är att vi får en stark frost i kombination med stark vind som sedan följs av mildväder. Frosten i sig är inget problem, men när det sedan töar börjar förruttnelsen. Om den starka frosten i stället håller sig borta till efter trettonhelgen, så är merparten räddat eftersom förruttnelsen inte går på en natt utan det tar några veckor.

Betodlarna vill att risken ska fördelas

Om det blir ett kanonår eller ett tufft år för odlarna är därmed oklart men i förebyggande syfte för Betodlarna just nu diskussioner med Nordic Sugar om hur de ska kunna avlasta odlarna så att inte risken med den långa kampanjen ska ligga helt på dem. 

– Genom det avtal vi har ligger risken hos odlarna. Men i det avtalet har vi utgått från att det inte är fabriken som försenar kampanjen med flera veckor eftersom det aldrig har hänt tidigare, säger Anders Lindkvist.

Även om risken idag främst ligger på odlarna finns det redan nu ett grundskydd i form av en internförsäkring i överenskommelsen med Nordic Sugar som gäller för fördärvat betmaterial. 

– Men vi för som sagt diskussioner med industrin om att grundskyddet behöver förstärkas.

Sockerkalkylen ser bra ut

Även om årets skörd kan bli en av de största någonsin är betorna något mindre söta än normalt vilket drar ner priset något. Men förutsatt att vädret är fortsatt milt och inget oförutsett händer ser sockerkalkylen ändå bra ut för genomsnittsodlaren. 

– Vi har lång bit kvar men det positiva är att så långt ögat kan se i väderprognoserna verkar i vart fall den första halvan fram till trettonhelgen frostfri. 

Den hittills största sockerbetsskörden fick betodlarna 2014 och även då blev kampanjen lång på grund av den gigantiska skörden.

– Den avslutades först den sjunde februari och jag hoppas verkligen vi slipper slå det rekordet i år, säger Anders Lindkvist.

LÄS MER: Ljusa utsikter inför årets betkampanjLÄS MER: ”Det ger ett incitament att gasa från början till slut”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen