Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 augusti 2017

Storsatsning på labb-kött

Grundaren av Skype, svensken Niklas Zennström, är vd för investmentbolaget Atomico som nu investerar i kött som framställs från celler i laboratorium i USA, så kallat "clean meat".

 Företaget producerar nötkött, kyckling och anka direkt från djurens celler.
Företaget producerar nötkött, kyckling och anka direkt från djurens celler. FOTO: Mostphotos

Det är företaget Memphis Meat som producerar nötkött, kyckling och anka direkt från djurens celler. Enligt Atomico lyckas man återskapa tillväxtprocessen hos djurkroppen, vilket leder till att smaken och konsistensen matchar vanligt kött.

Ska sälja i Europa

Enligt Atomico har Memphis Meat i en första investeringsrunda fått ihop 17 miljoner dollar, drygt 137 miljoner kronor och kan mångdubbla antalet forskare, kockar, investerare och kreatörer. Tanken är att produkterna så småningom ska säljas i Kina, Europa, Sydamerika och Japan.

”Om de lyckas, kommer de att påverka mänskligheten och planeten på ett helt avgörande sätt”, skriver Atomico i ett pressmeddelande.

Vill förbättra världen

Atomico har föresatt sig att investera i ny teknik som ska, som de säger, förbättra världen. Bland annat har företaget investerat i Farmdrop, en webb-plattform som kopplar ihop jordbrukaren och producenten direkt med lokala konsumenter – något som kan bidra till att minska matsvinnet.

Enligt Atomico är den senaste satsningen i konstgjort kött enligt dem själva ett sätt att ta itu med ”elefanten i rummet” när det gäller hållbarhetsfrågan: Den storskaliga, globala djurproduktionen.

Läs mer: Var fjärde kan tänka sig odlat kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen