Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2018

Stort europeiskt skördetapp efter extremväder

Över hela Europa faller skördarna kraftigt som en följd av den svåra torkan, spår lantbrukarorganisationen Copa-Cogeca.

FOTO: Istock

Spannmåls- och oljeväxtskördarna inom EU faller med sex procent i år, som en följd av de extrema väderförhålladena, spår Copa-Cogeca.

– Lantbrukare i vissa europeiska och nordiska länder, däribland Estland, Lettland, Danmark, Sverige, Polen, Tyskland och Finland, har drabbats av svår torka, som når katastrofala proportioner, säger Max Schulman, styrelseordförande för Copa-Cogecas arbetsgrupp inom spannmål, i en skriftlig kommentar.

Översvämningar i söder

Samtidigt med detta har många sydeuropeiska länder, däribland Spanien och Portugal, samt Italien och Frankrike, drabbats av höga vattenflöden och översvämningar.

– Vi förväntar oss därför med ett fall på sex procent i EU:s skörd av spannmål i år, jämfört med 2017, totalt 273,8 miljoner ton, säger Max Schulman.

Fall för oljeväxter

Även skördarna av oljeväxter väntas sjunka med sex procent, vilket innebär en minskning med 2 miljoner ton jämfört med 2017 års skörd på 31,5 miljoner ton. För jordbruksprodukter med högt proteininnehåll sker en minskning med en miljon ton, delvis som en följd av en minskning av den odlade jordbruksmarken med 5 procent, eller 100 000 hektar, jämfört med år 2017.

Copa-Cogeca kräver därför att EU-kommissionen vidtar åtgärder för att hjälpa lantbrukare att klara de ekonomiska konsekvenserna av torkan.

LÄS OCKSÅ: Mitt i torkan – 60 balar sönderskurna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen