Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2018

Stort grönsaks- och fruktsvinn i EU

Hushållen i EU slänger minst en tredjedel av all färsk frukt och färska grönsaker. Och 40 procent av det som slängs hade kunnat användas, visar en undersökning från EU-kommissionen.

 ………………………………………………………………
……………………………………………………………… FOTO: Mostphotos

Artikeln har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Waste Management. Den avser 51 typer av frukter och grönsaker i Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Storbritannien, uppger E. Totalt handlar det om 17 miljarder ton grönsaker och frukt som slängs varje år.

Vill minska svinnet

Därmed så slängs 35,3 kilo per år och medborgare, vilket motsvarar 29 procent av alla frukter och grönsaker som köps inom EU. Och 40 procent av avfallet. 14,2 kilo, var inte oundvikligt, utan hade kunnat användas, uppger EU-komm§n på sin hemsida

Studien visar också på stora olikheter inom EU, relaterade till kulturella och ekonomiska faktorer. Exempelvis så slänger britter mer än genomsnittet, samtidigt som de köper in mindre. Totalt slängs 88 miljoner ton livsmedel inom EU, för totalt 143 miljoner euro.

Skapar gemensam metodik

Studien delar in det som slängs i matavfall som hade kunnat undvikas att slängas och inte. Tills dessa är möjliga åtgärder kopplade, där det undvikbara skulle kunna reduceras med olika typer av strategier för att förhindra, medan det oundvikliga skulle kunna hanteras inom ramen för tillverkningsprocesser och återvinning.

EU-kommissionen planerar också för ett antal åtgärder för att minska svinnet, däribland att skapa en gemensam metodik för att mäta matavfall, en plattform för att hantera och samordna intressenter, exempelvis företag inom återvinning och hållbarhet.

LÄS OCKSÅ: Grödor får en andra chans

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen