Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 maj 2018

Stort intresse för Bolltorp Slott

Bolltorp Slott, en slottsegendom på 930 hektar, bland annat skogs- och åkermark i Östergötland, är till salu för 155 miljoner kronor.

 Arkivbild på svenskt slott.
Arkivbild på svenskt slott. FOTO: Mostphotos

I egendomen ingår 930 hektar mark, däribland skogsmark på 574 hektar, samt 183 hektar åkermark och 65 hektar betesmark. Säljare är ett bolag, vilket ger möjlighet att köpa ett existerande bolag, utan att genomgå förvärvsprövning enligt jordförvärvslagen, skriver mäklaren på sin hemsida.

– Det har varit ett stort intresse för Bolltorp vilket vi har märkt genom att trafiken till annonsen på nätet ökade kraftigt när den lades ut på nätet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, som levererar information om bostadsaffärer på internet.

Ägts av adelmän

Slottet ligger några kilometer ut mot Söderköping ut mot Sankta Anna skärgård och innefattar fyra byggnader för boende, samt bland annat ladugård, garage, stall samt maskinhallar. Dess historia går tillbaka till 1400-talet och gården har ägts av flera generationer adelsätter såsom Bogeman, Falk, Nordenstolpe och Harmansdorff.

Grodan Bolls slott

Att notera är även att Grodan Boll har sitt ursprung i Bolltorps Slott. Upphovsmannen, barnboksförfattaren och konstnären Tomas Funck, var barnbarn till baron Funck som bodde på gården. Från början av 1920-talet tillbringade han flera somrar på slottet och inspirerades av gårdsnamnet och alla de grodor som finns där att skriva och göra radioprogram om Kalle Stropp och Grodan Boll.

Köptes i oktober

När gården var till salu senast i oktober 2006 så var utropspriset 58 miljoner kronor, skrev tidningen ATL. I december samma år förvärvades slottet av företagaren Åke Månsson, för 59 miljoner kronor, enligt ATL.

LÄS OCKSÅ: Merinofår och 200 000 hektar mark till salu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen