Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2017

Stort tryck på lokal kvarn

Den hundraåriga kvarnen i Stöpafors i Värmland går för högtryck. Efterfrågan är stor, men nu kan produktionsgränsen vara nådd.

 Skrädmjölet är efterfrågat.
Skrädmjölet är efterfrågat. FOTO: Mats Karlsson

Att den lokala trenden är stark märks hos mjölnaren Henry Ketola i Stöpafors i Värmland. Han har svårt att hinna leverera allt skrädmjöl som efterfrågas. Det skriver SVT Värmland

Ökad efterfrågan

Sedan 1917 har Stöpafors kvarn varit i gång, och för två år sedan tog Henry Ketola över arrendet och fortsätter att mala det värmländska skrädmjölet.

Att efterfrågan ökar märks bland annat på att telefonen ringer allt oftare.

– Jag har inte riktigt tid att ta alla samtal, säger han.

Stora mängder

På tio år har Stöpafors kvarn ökat sin produktion med över en tredjedel och förra året levererades 64 ton skrädmjöl till livsmedelskedjor, hembygdsföreningar och bagerier. Men det kan vara maxgränsen som är nådd.

– Det är svårt att leverera så stora mängder som de begär. Det var en grossistfirma nere i Växjö som ville ha 7000 kilo i veckan, och jag sa att jag klarar inte av det, säger Henry Ketola.

Helst närproducerat

Enligt Hushållningssällskapet i Värmland är det fler lokala tillverkare som märker samma sak.

– Man vill veta var sakerna kommer ifrån och hur det är producerat. Den ekologiska trenden är också stark, men främst vill man veta var det är producerat, och helst ska vara producerat någonstans i närheten, säger Jonas Enström, VD.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen