Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2018

Strömavbrott drabbar Arla hårt

Gotland drabbades återigen av strömavbrott i söndags. När det händer drabbas produktionen vid Arla i Visby hårt, och i förlängningen mjölkbönderna.

 När det blir driftstopp på Arla i Visby kostar det mycket pengar.
När det blir driftstopp på Arla i Visby kostar det mycket pengar. FOTO: Ann Lindén

I söndags drabbades Gotland av strömavbrott, denna gång berodde avbrottet på att något inträffade när Gotland energi uppdaterade sina system från 1980-talet och bytte ut datorerna från samma tid. När driften skulle gå på i det nya systemet var det något som hände, och man undersöker vad, enligt P4 Gotland.

Allt måste tömmas

Många verksamheter drabbas av strömavbrotten, däribland Arla i Visby.

– När vi har full produktion på mejeriet och det blir tvärstopp innebär det, eftersom det är livsmedel vi producerar och allt måste hanteras hygieniskt och vid en speciell temperatur, att alla pastörer måste tömmas och att allt pulver måste tömmas. Detta innebär att varje oplanerat strömavbrott när vi har full produktion kostar någonstans mellan 75 000 och 150 000 kronor, säger Magnus Dahlbom, platschef Arla i Visby.

– För mjölkbönderna innebär det i förlängningen att priset på mjölken påverkas, eftersom det är pengar som skulle ha gått till dem i stället, säger han.

Arbete dygnet runt

Utöver den extra kostnaden så innebär driftstoppen merarbete för alla inblandade.

– Både vi på mejeriet och bönderna får jobba otroligt mycket och framförallt dygnet runt. När det händer under semesterperioden fick vi ringa in specialister som hade semester. Förutom kostnaden så blir det väldigt påfrestande både för bönder och för personal på mejeriet när det innebär nattjobb för att lösa situationen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen