Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 mars 2018

”Strömmande vatten äger man inte”

Äganderätt är viktigt, men det får inte blandas ihop med oinskränkt nyttjanderätt, skriver Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarnas Samorganisation, i en replik till en ledare av Kerstin Davidson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Före detta fors vid småskaligt kraftverk i Västra Götaland.
Före detta fors vid småskaligt kraftverk i Västra Götaland. FOTO: Per Persson Eckerström

Jag ser det som ett tillfälligt avsteg från normal samtalston efter tre dagar på möte i Vara, när Kerstin Davidson i sin ledare kallar Älvräddarna för ”arrogant lobby”. Sånt kan även hända mig.

Hennes önskan om ”rimligare” behandling blir uppfylld. Kommande lagförslag är fullt av undantag för de småskaliga vattenkraftverken, bland annat ersättning för både åtgärder och produktionsförlust, samt moratorium mot föreläggande.

Riksdag och regering ska inte agera myndighet, det är en viktig del i maktfördelningsprincipen. Att folk som arbetar på näringsinriktade myndigheter är intresserade av nationalekonomi och de som arbetar på miljömyndigheter är intresserade av miljö ska vi vara glada för. Det ger möjligheter till kloka beslut.

Äganderätt är viktigt, men det får inte blandas ihop med oinskränkt nyttjanderätt. I EU och Sverige kan miljön stå över äganderätten. Strömmande vatten äger man inte, man har rätt att utnyttja fallhöjden – om man ansöker om tillstånd och följer villkoren. Kraven är helt och hållet baserade på vattenlagstiftning sedan 1918 (krav på tillstånd) och miljöbalken 1999 (vattendirektivet integreras).

Jag kan förstå att privatpersoner blir oroliga när krav från det allmänna ställs, men de är oundvikliga. EU har skickat ett motiverat yttrande över att vi ännu inte sett till att miljökvalitetsnormer för vatten är gränsvärdesnorm, och det måste åtgärdas. Men vi har i alla samtal med riksdagsledamöter och regeringstjänstemän sagt att i de fall där kraftverk avvecklas på grund av moderna miljövillkor måste ägarna få ersättning, samt att viktiga kulturmiljöer måste skyddas.

De allra minsta (de under 125 kW effekt) är ett problem genom att den lilla produktionen aldrig uppväger de generella skador som en dämning alltid innebär. Dessa 1030 verk står för 0,5 procent av produktionen från vattenkraft; utan dem kan till exempel fisketurism som redan idag ger minst 6 miljarder utvecklas och bidra mer till landsbygdsutveckling.

Christer Borg,

Generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Ordförande Byalaget i Näsåker

Ordförande Ådalslidens Hembygdsförening

LÄS OCKSÅ: ”Processerna mot vattenkraften måste få ett stopp”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen