Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 augusti 2019

Strykande åtgång på börsraketen Beyond Meats vegoprodukter

Aptiten på köttfria burgare ökar. Hittills i år har försäljningen av växtbaserade köttsubstitut ökat med tio procent. Även på börsen är köttfritt hett. Sedan börsnoteringen i maj har amerikanska Beyond Meat-aktien rusat 800 procent.

 Aptiten på köttfria burgare ökar. På bilden syns en hamburgare gjord på kött och en på köttsubstitut från amerikanska Impossible Foods. Arkivbild
Aptiten på köttfria burgare ökar. På bilden syns en hamburgare gjord på kött och en på köttsubstitut från amerikanska Impossible Foods. Arkivbild FOTO: Richard Drew

Enligt siffror från Nielsen som baseras på försäljningsdata från Svensk Dagligvaruhandels medlemmar uppgick försäljningen av färska och frusna köttsubstitut till drygt 667 miljoner kronor det senaste året. Det är en ökning med 9,6 procent jämfört med ett år tidigare och hela 17,5 procent högre än för två år sedan.

Mest har de färska produkterna ökat – hela 44,3 procent på två år.

Pågått länge

På Ica har försäljningen av vegobiffar och växtbaserade hamburgare mer än fördubblats i år, säger Sara Rosendahl, kategoriansvarig för vegetariskt, och tillägger att arbetet med att ta fram nyttiga och klimatsmarta vegetariska alternativt pågått sedan länge.

Färskt växer mest

Även Tobias Rydergren, presschef på Coop bekräftar trenden som går i linje med kedjans eget vegoindex som visar att andelen svenskar som äter minst en vegetarisk måltid om dagen ökat med 2 procentenheter sedan 2017.

– Där det växer mest nu är kylda eller färska produkter som den här typen av hamburgare som Beyond Burgers räknas till. Sen är det fortfarande frysta varor som står för största delen av försäljningen.

Utökar sortimentet

För att möta den ökande efterfrågan tar Coop både fram egna produkter och utökar sortimentet av andra varumärken. Sedan Coop lanserade Beyond Meats produkter i butikerna i början av sommaren har efterfrågan varit stor i somliga butiker.

– I Bromma i Stockholm till exempel och Avenyn i Göteborg hinner man knappast att få ut dem på hyllan innan de tar slut.

Flaskhalsar i produktionskedjan

Även på börsen är aptiten på gröna burgare stor. Sedan Beyond Meat noterades i maj har aktien stigit från teckningskursen på 25 dollar till omkring 197 dollar. Nettointäkterna under det andra kvartalet uppgick till 67,3 miljoner dollar, vilket var högre än analytikernas förväntningar på 52,71 miljoner enligt data från Refinitiv IBES, skriver Reuters.

Samtidigt höjde bolaget sin prognos för nettointäkterna för helåret till 240 miljoner dollar.

Måste bygga ut

Den strykande åtgången på köttfria hamburgare har lett till flaskhalsar i produktionskedjan då bolaget vuxit ur sin produktionsenhet i delstaten Missouri. I samband med kvartalsrapporten aviserades därför planerna på en nyemission om 3,25 miljoner aktier för att finansiera utbyggnaden.

Konkurrent får in kapital

Under tiden ryktas det om en snar börsnotering även för konkurrenten Impossible Foods sedan bolaget plockat in 300 miljoner dollar i kapital bland annat från kändisar som Serena Williams och Katy Perry, skriver Los Angeles Magazine.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen