Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 maj 2019

Styrelsen överkörd – ordet jordbruksstöd ska skrotas

LRF ska arbeta för att ordet ersättningar helt och hållet ersätter stöd i jordbrukspolitiken. LRF Gotland körde över styrelsen och fick riksförbundsstämman med sig.

 Anna Törnfelt argumenterade för att skota ordet jordbruksstöd och fick stämman med sig.
Anna Törnfelt argumenterade för att skota ordet jordbruksstöd och fick stämman med sig. FOTO: URBAN BRÅDHE

Ordet jordbruksstöd ger fel associationer, framhöll LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt då hon gick upp i talarstolen och argumenterade för ett skifte i terminologin.

Fel bild i medierna

– Bilden av bonden som en bidragsmottagare målas ofta upp i medierna, konstaterade Törnfeldt och menade även att ordet ”stöd”, förstärker den bilden hos allmänheten.

Därför bör LRF ta chansen att driva på för att byta ut jordbruksstöd mot ersättning, och göra detta genomgående i den nya jordbrukspolitik som ska träda i kraft 2021, men som ser ut att dröja till 2022.

Bättre på senare år

Flera talare gick upp och stödde Gotlands motion, även om en del även ville ha sagt att bilden av bonden i medierna blivit något mer nyanserad på senare år.

Stämmans stöd för Gotlands motion var så tydligt att frågan inte gick till votering.

Läs mer: Slopa termen EU-stöd krav från Gotland

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen