Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 augusti 2018

Subvention kan minska effekten av chockhöjda avgifter

Regeringen vill anslå 60 miljoner kronor till sänkta slakteriavgifter. Samtidigt driver slakterinäringen en rättslig process mot staten rörande 40 miljoner kronor i höjda avgifter.

FOTO: RICKARD NILSSON

En mindre del av regeringens föreslagna krispaket till den torkdrabbade svenska lantbruksnäringen är 60 miljoner kronor till sänkta köttkontrollavgifter på slakterierna, under förutsättning att förslaget senare godkänns av riksdagen.

– Vi har varit i kontakt med regeringskansliet men det finns ännu inga besked om hur det ska gå till, säger Hans Agné, VD för branschorganisationen Svenska Köttföretagen.

Det finns anledning att förvänta sig ett liknande upplägg som den tidigare borgerliga regeringen med Eskil Erlandsson (C) som landsbygdsminister använde sig av när den 2012–2015 anslog 90 miljoner kronor per år åt att sänka slakteriernas avgifter under förutsättning att subventionen kom leverantörerna till del.

Fanns på avräkningsnota

Stödet redovisades på avräkningsnotan för att visa lantbrukarna vilken effekt pengarna hade men om så blir fallet även nu är det ännu ingen som vet.

– Alla i djuruppfödningskedjan får ökade kostnader på grund av torkan. Det gäller även slakterierna som kan tvingas till omplaneringar och extra hämtningar, säger Hans Agné.

I fjol chockhöjdes kontrollavgifterna med cirka 30 miljoner kronor av Livsmedelsverket som ansvarar för kontrollerna på slakterierna och i år har de höjts med ytterligare cirka 10 miljoner kronor. Slakterierna driver via Svenska Köttföretagen en rättsprocess och fonderar under tiden pengar som motsvarar de höjda avgifterna i händelse av att organisationen förlorar målet.

Förvaltningsrätten dömde till Livsmedelsverkets fördel men Svenska Köttföretagen har begärt överprövning i kammarrätten och besked väntas inom kort.

LÄS OCKSÅ: ”Utslaktning med infrysning är inte aktuellt”LÄS MER: Nu reas hundratals ton svenskt nötkött ut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen