Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 augusti 2017

Svajiga falltal slutet för Julius

Efter problem med falltalsstabiliteten har Varaslättens Lagerhus beslutat att upphöra med utsädesodlingen av höstvetesorten Julius, som under flera år har dominerat i Sverige.

FOTO: Ann Lindén

– Vi fasar ut Julius på några års sikt och lägger inte ut någon mer utsädesodling. Det är inte ovanligt att den får problem med falltal. Det finns också exempel på när falltalen är okej i skörd men försämras under lagring, berättar spannmålschef Karl Delin.

”Håller inte måttet”

Han menar att det redan när Julius introducerades 2012 märktes att odlare fick problem med falltalen. En tänkbar förklaring kan vara att groningsprocessen av någon anledning har satt i gång.

– Julius ger bra avkastning och har varit vår näst största sort efter Ellvis. Men vi kan inte skicka något som inte håller måttet till kvarnarna, säger Karl Delin.

Däremot har Lantmännen, som representerar Julius, inga planer på att upphöra med sorten. Utsädeschef Peter Annas är övertygad om att den kommer att finnas kvar under många år framöver.

– Det är viktigt att skörda och tröska varje sort vid rätt tidpunkt. I de fall där problem uppstått kanske man har tröskat för tidigt, resonerar Peter Annas.

Linus på frammarsch

Han delar inte erfarenheterna som Varaslättens Lagerhus har haft.

– Julius är mycket uppskattad av kvarnindustrin för dess oerhört goda kvalitet samt av odlarna för dess stabila agronomiska egenskaper kombinerad med hög avkastning, säger Peter Annas.

Lantmännen har däremot ökat utsädesodlingen av den nya höstvetesorten Linus som förväntas ta marknadsandelar framöver. Den får framför allt konkurrens av nya Reform från Scandinavian Seed.

Överlägset mest odlad

– Reform har gått väldigt bra i år och gett otroliga skördar på sina håll. Vi har exempel i Skaraborg på skördar på 11 ton. Vi har också lagt ut mycket utsädesodling av Reform, säger Karl-Oskar Andersson, produktchef på Scandinavian Seed.

Julius har de senaste åren varit den överlägset mest odlade höstvetesorten i Sverige följd av Brons och därefter sorter som Mariboss och Ellvis. Däremot är den tidigare trotjänaren Olivin på väg ut.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen