Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 augusti 2018

Svalare och ostadigare väder redan till helgen

Den senaste tiden har vi på många håll i landet sett regn- och åskskurar bildats, men fortfarande är det mycket varmt. Enligt SMHI:s prognoser väntar nu något svalare väder och mer nederbörd.

 Regn är att vänta, men var det faller är svårt att förutsäga.
Regn är att vänta, men var det faller är svårt att förutsäga. FOTO: Mostphotos

– Om man ser över Sverige framåt veckoslutet och i början av nästa vecka så blir det ostadigare med regnskurar på många håll, men det är osäkert var regnet hamnar. Vi kommer att få lite mer normalt sommarväder med områden av regn, säger Sandra Andersson på SMHI.

Lågtryck från Atlanten

Väderdata och observationer visar på att skurar kommer att bildas över land och att även mindre lågtryck drar in från Atlanten. Lokalt kan stora regnmängder väntas i samband med åska, men återigen är det svårt att säga var åskskurarna kommer att bildas. Den höga luftfuktigheten och riktigt höga värmen kommer dock snart att få maka på sig.

– Det är en temperaturminskning på gång, men fortfarande är det sommarvarmt. Det blir 20-25 grader i Götaland och Svealand och omkring 20 grader i Norrland.

Sjunkande temperaturer

Prognoserna görs för 10 dagar framåt, så de kan inte säga något om hur augusti i stort kommer att te sig. Sandra Andersson kan därför bara uttala sig generellt om augusti som vädermånad.

– I juli brukar vi ha de högsta temperaturerna, sedan blir det mindre solinstrålning efter hand och då sjunker temperaturerna. De kan också förekomma kraftiga åskskurar.

LÄS OCKSÅ: Värmen dämpas och regn väntas

Relaterade artiklar

Till toppen