Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2019

Svalnande maskinmarknad i Europa

Kassel, Tyskland

Återförsäljarlager pressar efterfrågan på nya fabriksnya jordbruksmaskiner i flera länder i Europa. I Storbritannien slår två års panikförsäljning av nya maskiner inför Brexit i år tillbaka så att maskinförsäljningen krympt med 20 procent.

 Jordbruksmaskinindustrins har gått från lågkonjunktur 2016 till överhettning 2018 och är nu på väg mot en ny lågkonjunktur. Källa: VDMA
Jordbruksmaskinindustrins har gått från lågkonjunktur 2016 till överhettning 2018 och är nu på väg mot en ny lågkonjunktur. Källa: VDMA FOTO: VDMA

Världskonjunkturen för jordbruksmaskiner bromsar in. Efter två rekordår har den europeiska maskinmarknaden svalnat, och var i somras på gränsen till recession. Det sade Bernd Scherer, vd för den tyska maskinindustrinföreningen VDMA, vid ett pressmöte i Kassel i mitten av september.

Väntad nedgång

Nedgången i Europa var väntad, både 2017 och 2018 växte maskinmarknaden med tio procent per år, främst i handeln till återförsäljarna. Vidareförsäljningen till lantbrukare gick trögare eftersom lantbrukarna tvekade som följd av EUs nya traktordirektiv.

Lager som ska säljas

Maskinhandlare har därför lagermaskiner som ska säljas ut och dämpar efterfrågan på nytt.

– I Tyskland har marknaden tydliga bromsspår, men Västeuropas värdemässigt största marknad Frankrike har tillväxt, delvis som följd av statliga investeringsstöd, sade Bernd Scherer.

Uppåt och nedåt

I Storbritannien är läget dystert, fruktan för Brexit gav jätteförsäljning i fjol. I år krymper marknaden därför med en femtedel.

I hela världen säljs årligen jordbruksmaskiner för drygt 1000 miljarder kronor. Efterfrågan backar 11 procent i Kina, men ökar i USA som följd av skattelättnader.

Läs mer: LRF Premium. Tänka på detta när du hyr eller lånar ut en maskin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen