Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 januari 2019

Svampodlingen i Kirunagruvan stängs

Det blir ingen mer odling av shiitake-svamp i Kirunagruvan. LKAB säger upp kontraktet.

 Slutodlat med shiitakesvamp i Kirunagruvan. LKAB säger upp kontraktet på grund av säkerhetsskäl.
Slutodlat med shiitakesvamp i Kirunagruvan. LKAB säger upp kontraktet på grund av säkerhetsskäl. FOTO: Istock/montage

Gruvkoncernen LKAB uppger att man inte kan garantera säkerheten i gruvgången som ligger 540 meter ned i marken. Därför stängs nu svampodlingen som funnits i Kirunagruvan sedan 1989.

Förlorar en halv miljon

Sedan två år tillbaka är det hotell- och restaurangföretaget Spis som drivit odlingen av shiitake-svamp i gruvan. För en kort tid sedan investerade företaget en halv miljon kronor i odlingen.

– Ekonomiskt är det ju en smäll såklart. Man investerar en halv miljon i verksamheten och så ska man lägga ned efter några månader. Det är klart det känns för företaget, säger företagets delägare Johan Lans till SVT Norrbotten.

Ingen kompensation från LKAB

Att Spis kommer att kompenseras för förlusten ser LKAB inte som troligt.

– Man gör tyvärr investeringarna på egen risk och avtalet är väldigt tydligt på den punkten. Sedan kan vi bara beklaga att vi gjorde översynen av kontrakten med externa aktörer i gruvan efter att investeringarna var gjorda, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB till SVT Norrbotten.

Han poängterar att odlingen varit bra för LKAB och Kiruna och viktig för besöksnäringen och beklagar att kontraktet måste sägas upp.

LÄS MER: Regeringen satsar 70 miljoner på landsbygdens företagsklimat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen