Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 augusti 2018

Svåra villkor för norska odlare vid fyrar

På så pass karga platser som vid de norska fyrarna har människor hittat sätt att odla. Men det har inte varit enkelt.

 Rabarber var en populär gröda att odla vid de norska fyrarna.
Rabarber var en populär gröda att odla vid de norska fyrarna. FOTO: Mostphotos

Det är den norske botanisten Per Arvid Åsen från universitetet i Agder som kartlagt hur folk har odlat vid fyrarna i Norge, enligt Sveriges Radio har han hittat rester av odling vid nästan alla gamla fyrplatser.

Fraktade jord

Klimatet har varit allt annat än odlingsvänligt, med kargt landskap, saltstänk och hårda stormar. Men enligt Per Arvid Åsen fraktade människorna jord från fastlandet med hjälp av vinschar och båtar och placerade i gropar och skrevor.

– För att undvika att jorden spolades bort av vinterstormarna fick man ta in jorden inomhus på vintern, säger Per Arvid Åsen till SR.

Rabarber populärt

Han har hittat rester efter odlingar av grödor som morötter, kålrötter, potatis, vin- och krusbärsbuskar, liljor, iris och syrén – och rabarber, som odlades längs hela kusten från norr till söder.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen