Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 mars 2018

Svårt att hitta djurskötare? Inte här

VEDUM

Svårt att få tag på djurskötare? När Vedums Smågris AB annonserade kom 40 svar till de 10 tjänsterna – och den blivande förmannen kände att hon bara m å s t e ha jobbet.

 Nathalie Remnér, Stina Andersson, Cecilia Klasson och Nathalie Svensson blir inom kort arbetskamrater på Vedums Smågris AB. Cecilia är förman och övriga tre ska fungera som ledare för varsin arbetsgrupp.
Nathalie Remnér, Stina Andersson, Cecilia Klasson och Nathalie Svensson blir inom kort arbetskamrater på Vedums Smågris AB. Cecilia är förman och övriga tre ska fungera som ledare för varsin arbetsgrupp. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Att bemanna stallen med djurskötare beskrivs som ett problem på många håll. Men när Vedums Smågris AB rekryterade personal till sin nybyggda anläggning föll pusselbitarna snabbt på plats.

– När det byggdes ett helt nytt stall med såpass många suggor under samma tak så kände jag att jag helt enkelt skulle vara där. Jag är lite av grisnörd och arbetat som förman tidigare och med rådgivning i olika besättningar, säger blivande förmannen Cecilia Klasson.

”Hade andra erbjudanden”

Hon går tredje året med ekonomisk inriktning på Alnarp och arbetade innan dess i 3,5 år i en besättning utanför Södertälje. Cecilia har även under utbildningen arbetat hos Smågris Syd AB i Skåne.

– En del tycker att jag har tagit ett alldeles för stort steg på en gång och jag hade också andra erbjudanden. Det är förstås lite nervöst men jag är ganska strukturerad när det kommer till grisproduktionen. Så det kommer att bli bra, säger Cecilia Klasson.

Nu blir ni tio anställda och alla är tjejer – är du förvånad?

– Både ja och nej. Vi är alla ganska unga så det kommer nog på sikt av naturliga skäl att blandas upp. Många killar tycks fortfarande vara mest intresserade av att köra maskiner så de får väl göra det tills de fattar vad det är man kan tjäna pengar på, säger hon.

”Sökte brett”

Några av djurskötarna arbetar redan i de olika delägarnas suggstall och byter således bara arbetsort. Övriga är inte smågrisskötare sedan tidigare.

– Vi sökte ganska brett efter i första hand engagerade och positiva personer. Vi hade också en avsikt att inte ta personal från andra grisproducenter i bygden och det har vi heller inte gjort, säger delägaren Bo Johansson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen