Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 maj 2018

Svårt att utreda stölder på lantbruk

Stölderna på lantbruk ökar med vårens ankomst. Kamera och larm är polisens tips för att förebygga brotten.

 Stölder på lantbruk ökar på våren.
Stölder på lantbruk ökar på våren. FOTO: Mostphotos

Med våren kommer tjuvarna på besök hos lantbrukarna. På en gård i Östergötland blev man av med kemikalier till ett värde av mellan 600 000-800 000 kronor och utanför Eskilstuna stals dunkar med växtskyddsmedel värda närmare 80 000 kronor.

– Det här är något som återkommit de senaste åren. Det är säsongsbundet, för det är nu som bönderna besprutar sina åkrar, säger polisinspektör Göran Svensson i Polisregion Öst, till SVT Sörmland.

Läs mer: Bekämpningsmedel stals för hundratusentals kronor

När det gäller stölden utanför Eskilstuna har ingen gripits ännu, polisen arbetar med att kartlägga de internationella ligorna, men det är svårtarbetat.

Läs mer: Traktorn stals – återfunnen i Litauern

Något som även arbetar mot polisen – och lantbrukarna – är reglerna för lagringen av kemikalierna.

– Bönderna har regler för hur de får hantera sådant här. De måste bland annat märka upp sina lokaler där de ska bevara bekämpningsmedel och det är ett bekymmer, då det talar om för tjuven var varorna finns. Hanteringen för sådana här varor går inte hand i hand med det brottsförebyggande arbetet, säger Göran Svensson.

Enligt honom är det bästa sättet att förebygga stölder av den här sorten att sätt upp kamera eller larm.

Läs mer: Regeringen ska göra kameraövervakning enklare

Även större maskiner från lantbruk är åtråvärda för tjuvarna. I förra veckan greps och anhölls två personer i Nyköping, misstänkta för att bland annat ha stulit en åkgräsklippare.

Läs mer: Färre maskiner stals under 2017

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen