Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 augusti 2016

"Svårt förhandla själv om intrång"

Ta plats under samrådet och ta hjälp vid ersättningsförhandlingarna. Det är Margareta Holmquist Kindlund råd till den vars mark hotas av en ny vägplan.

FOTO: Anette Hohner

– Det förekommer att markägare blir erbjudna en lite högre ersättning av Trafikverkets förhandlare mot att de inte tar hjälp av oss, säger Margareta Holmquist Kindlund, lantmätare på LRF Konsult.

– I praktiken får de ofta inte någon extra peng för att ha avstått från ombud. Jag ser nästan alltid att markägaren får betydligt högre ersättning då vi hjälper till att förhandla.

Hjälp inte självklart

Tidigare har Trafikverket varit tydliga med att markägare kan få hjälp med granskning av ersättningsförslag och förhandling om ersättning men i dag är det inte lika självklart, menar Margareta Holmquist Kindlund.

– Man ska ta hjälp, det är svårt att klara det här på egen hand, säger hon.

Under arbetet med en ny vägplan kontaktar Trafikverket berörda parter. Under denna samrådsperiod har markägaren chans att påverka kommande beslut.

– Det är jätteviktigt att lämna synpunkter och själv bevaka vad som händer med dessa.

Får ta i anspråk

Efter att vägplanen har fastställts får Trafikverket rätt att ta marken i anspråk.

– När beslutet väl är fattat gäller det att vara på hugget och, om man så vill, överklaga snabbt, säger Margareta Holmquist Kindlund.

Trafikverket kan i många fall bekosta juridiskt ombud för markägaren men enbart efter att vägplanen är fastställd.

– Vill man ha hjälp under samrådsperioden får man bekosta det själv, alternativt söka hjälp regionalt hos LRF, säger Margareta Holmquist Kindlund.

Relaterade artiklar

Till toppen