Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 mars 2020

Sven Eriks mission – att hjälpa bönder i Nordkorea

Med kortare avbrott har Sven Erik Johansson ägnat 15 år åt lantbruket i Nordkorea. Mer än de flesta förstår han varför världens mest slutna land inte kan föda sin egen befolkning.

 Det är manuellt arbete som gäller när det är dags att sätta potatis på ett nordkoreanskt kooperativ.
Bild 1/16 Det är manuellt arbete som gäller när det är dags att sätta potatis på ett nordkoreanskt kooperativ. FOTO: Sven Erik Johansson
 Paraderna som hyllar regimen präglar omvärldens bild av Nordkorea.
Bild 2/16 Paraderna som hyllar regimen präglar omvärldens bild av Nordkorea. FOTO: Sven-Erik Johansson
 Oxar är vanligare än traktorer när det gäller att dra jordbruksredskap.
Bild 3/16 Oxar är vanligare än traktorer när det gäller att dra jordbruksredskap. FOTO: Sven-Erik Johansson
 Sven Erik Johansson, Sollebrunn, har under 15 år i regi av kyrkliga hjälporganisationer arbetat med jordbruket i Nordkorea.
Bild 4/16 Sven Erik Johansson, Sollebrunn, har under 15 år i regi av kyrkliga hjälporganisationer arbetat med jordbruket i Nordkorea. FOTO: Göran Berglund
 Reservdelar är i stort sett omöjliga att uppbringa. Till och med bultar måste tillverkas på egen hand.
Bild 5/16 Reservdelar är i stort sett omöjliga att uppbringa. Till och med bultar måste tillverkas på egen hand. FOTO: Sven Erik Johansson
 Elektroder är också något som man själv får tillverka.
Bild 6/16 Elektroder är också något som man själv får tillverka. FOTO: Sven Erik Johansson
 Sven Erik Johansson delar ut olika slags fröer till lantbrukare på ett kooperativ.
Bild 7/16 Sven Erik Johansson delar ut olika slags fröer till lantbrukare på ett kooperativ. FOTO: Sven Erik Johansson
 Det mesta av arbetet på jordbruken görs för hand. Här binds kärvar av halm.
Bild 8/16 Det mesta av arbetet på jordbruken görs för hand. Här binds kärvar av halm. FOTO: Sven Erik Johansson
 Det har inte tillverkats någon traktor i Nordkorea sedan 1975. Modellen är gjord efter en sovjetisk förlaga.
Bild 9/16 Det har inte tillverkats någon traktor i Nordkorea sedan 1975. Modellen är gjord efter en sovjetisk förlaga. FOTO: Sven Erik Johansson
 När trådarna i en motor brinner av lagas de med hjälp av bomullstrådar. Arbetet kräver stor skicklighet och stort tålamod.
Bild 10/16 När trådarna i en motor brinner av lagas de med hjälp av bomullstrådar. Arbetet kräver stor skicklighet och stort tålamod. FOTO: Sven Erik Johansson
 Skörden av potatis är låg på grund av brist på utsäde och insatsmedel samt ålderdomliga brukningsmetoder.
Bild 11/16 Skörden av potatis är låg på grund av brist på utsäde och insatsmedel samt ålderdomliga brukningsmetoder. FOTO: Sven Erik Johansson
 En 70-talstraktor har anlänt i en container från Sverige och lantbrukarna på kooperativet hjälps åt att rulla ut den.
Bild 12/16 En 70-talstraktor har anlänt i en container från Sverige och lantbrukarna på kooperativet hjälps åt att rulla ut den. FOTO: Sven Erik Johansson
 En Volvo BM anses vara en modernitet i Nordkorea. Lantbrukarna är också förvånade över hur väl underhållen en gammal traktor kan vara.
Bild 13/16 En Volvo BM anses vara en modernitet i Nordkorea. Lantbrukarna är också förvånade över hur väl underhållen en gammal traktor kan vara. FOTO: Sven Erik Johansson
 Tre kvinnor hjälps åt med att torka majs.
Bild 14/16 Tre kvinnor hjälps åt med att torka majs. FOTO: Sven Erik Johansson
 Säkerheten kring elektricitet lämnar mycket att önska. Så här kan en transformator se ut.
Bild 15/16 Säkerheten kring elektricitet lämnar mycket att önska. Så här kan en transformator se ut. FOTO: Sven Erik Johansson
 Sven Erik Johansson hjälper ett kooperativ i Nordkorea med ympade rötter till äppelplantor.
Bild 16/16 Sven Erik Johansson hjälper ett kooperativ i Nordkorea med ympade rötter till äppelplantor. FOTO: Sven Erik Johansson

LYSSNA PÅ LANTBRUKSPODDEN:

Uppvuxen på ett lantbruk i Sollebrunn utanför Alingsås och med en bakgrund i verkstadsindustrin har Sven Erik Johansson, 61, visat sig som klippt och skuren för svenska Pingstmissionens och norska Østmissionens vilja att hjälpa bönderna i Nordkorea.

– Innan dess hade jag varit utsänd för att hjälpa flyktingar från krigets Rwanda i mitten av 1990-talet. Man såg väl att jag inte var så rädd för att ge mig ut till de där lite annorlunda platserna, säger Sven Erik Johansson.

”Allt tas till vara”

Att komma till Nordkorea är på sätt och vis som att resa i tiden. Oxar med träådrar är det vanligaste ekipaget för att vända jorden och i stort sett alla grödor skördas för hand. Det råder också en stor brist på insatsvaror.

– På vintrarna kan man se folk ute på avloppskanalerna i huvudstaden Pyongyang. Där skär de loss vad jag kallar för skitblock och dessa körs senare ut för att läggas på åkrarna. Allt tas till vara, konstaterar Sven Erik Johansson.

FAKTA: Sven Erik Johansson

Ålder: 61.

Familj: Fru, två barn, två barnbarn.

Bor: Lantbruk i Sollebrunn. Tidigare deltidsbonde men odlingsmarken är i dag utarrenderad.

Yrke: Eget konsultföretag inom verkstadsteknik med bland andra Dafgård som kund. Tidigare anställd på dåvarande Volvo Aero i Trollhättan.

Intressen: Snickeri och fotografering.

Under åren 1999–2008 samt 2012–2017 besökte han Nordkorea två–tre gånger per år och tillbringade i genomsnitt sex–åtta månader om året i landet, oftast vår och höst. Ganska snart började han förstå den rådande mentaliteten och hur han var tvungen att anpassa sig till den för att få något gjort.

– De är intresserade av att få material men vill inte ha någon utbildning. Efter några år tog jag till mig ett uttryck som säger att de vet allt, kan göra allt och aldrig gör några misstag. När jag hade med mig detta blev det betydligt lättare att arbeta, säger Sven Erik Johansson.

De flesta kooperativ som han arbetade med låg inom en radie av cirka 10 mil från huvudstaden Pyongyang. Däremot tillåts inte utlänningar besöka de nordliga delarna uppe i bergen.

Reste fritt på kvällar och helger

Anledningarna tros vara att här lever människor i ännu större fattigdom samt att nordkoreanerna har sina försvarsindustrier i dessa områden. De enorma pengar som spenderas på försvar och säkerhet – landet är enligt USAs utrikesdepartement världens fjärde största militärmakt – är också en huvudförklaring till att det saknas resurser till annat.

Sven Erik åtnjöt ändå stora friheter jämfört med andra utlänningar. Han disponerade egen lägenhet och reste fritt på kvällar och helger. Det intressanta var också att hans bakgrund utsänd av en kristen organisation snarast var till hans fördel i ett land som blandar röd konfucianism med nationell socialism.

– Jag upplevde att människor jag lärde känna inom vissa gränser var öppna med mig. Man nämner aldrig ledarna vid namn men kunde tala och skoja om andra politiker, säger Sven Erik Johansson.

Kooperativen består av 2 500–3 200 personer men disponerar ändå bara 700–900 hektar odlingsmark. Allt som skördas ska tillfalla staten bortsett från den mindre kolonilott som alla familjer odlar privat.

På vintrarna ägnas mycket tid åt att underhålla och reparera det fåtal maskiner och redskap som ändå finns. Nordkorea har inte tillverkat några traktorer sedan 1975 och det finns inte heller några reservdelar att köpa.

– Jag brukar säga att de är mästare på att göra någonting av ingenting. En sak som jag försökte genomdriva var att tillverka exempelvis kolvar med standardiserade mått och även bygga upp ett lager. Det visade sig också att dessa produkter genast blev intressanta för andra kooperativ som ville köpa, konstaterar Sven Erik Johansson.

Ett land av kulisser

Efter många turer hit och dit lyckades Sven Erik vid ett tillfälle få bjuda med åtta företrädare för lantbruket till Sverige. Under tre veckor besökte de utsädesföretag, lantbruk och industriverksamheter. Koreanerna var mycket roade av att få åka med i stora traktorer och andra maskiner.

– För att det som de upplevt inte skulle kunna avfärdas när de kom hem var jag noga med att ta många bilder på dem i de olika miljöerna. Sedan gjorde jag individuella fotoalbum till dem med förevändningen att de kunde ha dem som instruktionsböcker, berättar Sven Erik Johansson.

Nordkorea är till stor del ett land av kulisser. På ett sjukhus fick Sven Erik se anställda som satt och vred på mikroskop trots att de uppenbarligen inte hade något att studera. Gigantiska fruktodlingar ger nästan ingen skörd eftersom det saknas pollinerande insekter till följd av kemiska bekämpningsmedel.

”Revolutioner brukar inte få så lyckliga slut”

Mycket är ändå ganska lätt att genomskåda, exempelvis uppenbart manipulerade bilder. Sven Erik Johansson visade några av sina nordkoreanska vänner hur skuggorna på en bild ibland kunde gå åt olika håll. Det ledde till stunder av tyst eftertänksamhet.

– Lika lite som någon annan vet jag hur länge regimen kommer att finnas kvar. Med all respekt för människorna som bor där hoppas jag ändå på små gradvisa förändringar och inte frihet över en natt. Revolutioner brukar ju inte få så lyckliga slut, säger Sven Erik Johansson.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du HÄR

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen