Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars 2018

Svensk Fågel bemöter Djurens Rätt-kampanj

Djurens Rätts nya kampanj 99 miljoner har fått Svensk Fågel att reagera.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Istock

Djurens Rätt drar nu igång kampanjen 99 miljoner som riktas mot svenska kycklinguppfödare. Namnet handlar om antalet kycklingar som avlivas årligen. Djurens Rätt uppger att kampanjen innehåller bilder och filmer från svensk kycklinguppfödning.

– Det som är viktigt att förstå är att det här inte handlar om några undantag. Det här är filmer och bilder från helt vanliga kycklingfarmer i Sverige. Det är tyvärr så här det ser ut, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt på förbundets hemsida.

Bilderna ska ha inkommit anonymt

Djurens Rätt uppger på hemsidan att ”Kycklingarna i Sverige hålls inomhus i grupper på tiotusentals individer. De slaktas redan efter 35 dagar i livet, då har enligt många av djuren fått problem med benen till följd av den snabba tillväxten”, framhålls det.

Filmerna uppges visa på skador som uppstår, till exempel på fåglarnas ben samt diarré, trängsel och brist på strö. Bilderna och filmerna sägs vara tagna på tre olika gårdar i början av 2018 och ska enligt Djurens Rätt ha inkommit anonymt.

Förutsätter laglighet

Svensk Fågel uppger i ett mejl till affärstidningen ATL, att företaget inte vet vilka gårdar som bilderna och filmerna har tagits på. Men man utgår att bilderna har tagits utan olagliga intrång eller att biosäkerheten har äventyrats, med tanke på smittorisken.

Svarar med fakta

Svensk Fågel svarar på sin hemsida med att att presentera fakta om kycklinguppfödning.

”Att kycklingarna mår bra är en förutsättning för att kycklingbondens verksamhet ska fungera. Med anledning av Djurens Rätts kampanj ”99 miljoner” ger vi här information om hur kycklinguppfödning faktiskt går till hos Svensk Fågels bönder” skriver Svensk Fågel. Läs mer om företagets fakta om kycklinguppfödning här.

LÄS OCKSÅ: ”Vi kompromissar inte med livskvaliteten för djuren”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen