Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2019

Svensk Fågel efterlyser större debatt kring Mercosuravtalet

EU:s överenskommelse om ett handelsavtal med Mercosur innebär att närmare 180 000 ton kyckling från Sydamerika kommer att tillåtas exporteras till EU.

Maria Donis, VD för Svensk Fågel, är starkt kritisk till avtalet.

– Vi förväntas säga ja till en produktion som vi totalt förbjuder här i Sverige, säger hon.

 Maria Donis, VD för Svensk Fågel.
Maria Donis, VD för Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

180 000 ton kyckling från Sydamerika motsvarar mer än hela den svenska årsproduktionen, som förra året låg på cirka 146 000 ton.

– I dag har Sverige den lägsta totala användningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur inom EU. Den sydamerikanska kycklingen uppfyller inte motsvarande krav som ställs på de svenska kycklingbönderna, varken när det gäller antibiotikaanvändning, djurvälfärd eller livsmedelssäkerhet, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Sydamerikansk kyckling på svenska restauranger

När EU-kommissionen genomförde ett flertal granskningar i Brasilien 2013 och 2017, framkom det allvarliga brister som inte var förenliga med EU:s regler. Maria Donis påpekar att Sverige dessutom har mer långtgående krav än EU.

– Storbritannien står för cirka 20 procent av den brasilianska importen till EU. Med det nya avtalet och när Brexit blir verklighet kommer de 180 000 ton kyckling per år fördelas på de återstående länderna inom EU, inklusive Sverige, säger Maria Donis och fortsätter:

– Sannolikt kommer även dessa sydamerikanska produkter att huvudsakligen hamna på svenska restauranger och storhushåll, om inte tuffa kriterier kring antibiotika, djurvälfärd och djurhälsa ställs från kommun, landsting och krögare.

Inga protester

Den svenska regeringen ställer höga krav på svensk djurhållning, samtidigt hörs inga protester från politikerna beträffande Mercosuravtalets framtida konsekvenser för svenskt lantbruk.

– Jag tycker det är väldigt märkligt att det har varit så lite uppmärksamhet i Sverige kring problemen med avtalet. Vi förväntas säga ja till en produktion som vi totalt förbjuder här i Sverige.

– När det gäller ekonomiska konkurrensbiten slår det här undan benen fullständigt för svenska lantbrukare, säger Maria Donis.

 Frihandelsavtalet riskerar att drabba svenska uppfödare.
Frihandelsavtalet riskerar att drabba svenska uppfödare. FOTO: Cecilia Persson

Märka ut på menyn

Om avtalet träder i kraft i nuvarande skick anser Maria Donis att det är än mer angeläget att göra det tydligt för konsumenter vad som serveras på krogen och i storhushåll, där maten är mer anonym och konsumenten inte själv kan göra ett aktivt val.

– Vi vill därför göra det möjligt för de restauranger som väljer att endast servera svensk kyckling att få märka ut det på menyn. Hur det ska gå till, särskilt hur vi ska kunna säkerställa att det är svensk fågel som serveras, håller vi nu på att arbeta fram.

”Tar ansvar mot konsumenter och god djurhållning”

Maria Donis tycker att det är positivt att det redan i dag finns restaurang- och hotellkedjor som tagit beslut att enbart servera svensk kyckling.

– Det visar att de tar ansvar såväl mot konsumenter som mot god djurhållning där antibiotikabehandlingar inte är en förutsättning för livsmedelsproduktionen. Antibiotika är en ändlig resurs och måste användas restriktivt så att den även i framtiden är verkfull för både djur och människor när de blir sjuka.

LÄS MER: ”EU:s bönder diskrimineras av Mercosur-avtalet med Sydamerika”LÄS MER: Palle Borgström: ”Riskerar att få stora konsekvenser för svenskt jordbruk”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen