Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2018

Svensk Fågel om Icas finska kyckling: ”Som ett slag i ansiktet”

Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, är kritisk till Icas beslut att köpa in färsk kyckling från Finland.

– Det känns väldigt märkligt med tanke på det som svenska bönder nu går igenom efter sommarens torka, säger hon.

 Maria Donis, VD för Svensk Fågel.
Maria Donis, VD för Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

Land Lantbruk har rapporterat att Ica i Sverige via HK Scan tar in kyckling från Finland under märket Karinäs. Coop började sälja den finska kycklingen redan 2016, men tog i våras bort den ur sortimentet eftersom försäljningen inte motsvarade förväntningarna. Coops besked är dock att det beslutet kan omprövas.

”Nedslående och som ett slag i ansiktet”

Svensk Fågel företräder 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. VD Maria Donis ställer sig frågande till att dagligvaruhandeln öppnar dörren för importen från Finland just nu.

Hon har helt nyligen deltagit i ett möte med Jordbruksverket om torkans effekter för de svenska primärproducenterna.

– Att då läsa detta är nedslående och lite som ett slag i ansiktet. Det är inte så här man stöttar svenska bönder med argumentet att pressa priset, säger hon till Land Lantbruk.

”Våra svenska bönder som vi behöver stötta”

Ica framhåller att 95 procent av kycklingen i sortimentet har svenskt ursprung och att den finska kycklingen står för endast en liten andel, detta som ersättning för dansk kyckling.

– Det gäller ju endast det kylda sortimentet. I både Finland och Danmark är importandelen för kyckling betydligt mindre. I Sverige äter vi mycket fryst mat och i det sortimentet står importkyckling för en större andel. Sammantaget är importen av kyckling i handeln högre jämfört med Danmark och Finland och det är fortfarande våra svenska bönder vi nu behöver stötta, säger Maria Donis.

LÄS MER: Ica börjar sälja finsk kyckling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen