Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 april 2016

Svensk grisproduktion ska bli bättre och effektivare

Studieresor till utlandet och tester på svenska gårdar. Det ingår i uppdraget för fem nybildade expertgrupper som ska bidra till att öka den svenska grisproduktionen.

FOTO: IBL

Arbetet med att utveckla den svenska grisrådgivningen är en del av Handlingsplan Gris. Målet är att svensk grisproduktion år 2018 ska ligga på 30 producerade grisar per år till en maximal produktionskostnad på 550 kronor per gris.

Nu är det klart vilka som ingår i de fem expertgrupper som ska arbeta med att anpassa kunskaper och erfarenheter från andra länder till den svenska modellen för grisuppfödning. Till det kommer en referensgrupp med företrädare för foderföretagen.

Utmaning hitta rätt dynamik

– Det har varit en utmaning att hitta rätt dynamik i grupperna med dels lite äldre och erfarna personer dels yngre som vill utvecklas på området. Det är viktigt med föryngring och att kunskaper förs vidare, säger Theres Strand, vice vd för branschorganisationen Svenska Köttföretagen.

Varje grupp ska göra en studieresa utomlands årligen i tre år framöver. Vilka länder som ska besökas bestäms av respektive grupp. Det första mötet för experterna äger rum i slutet av april.

Svensk grisproduktion är unik

– Vår svenska grisproduktion är unik. Tanken är att man ska kunna plocka med sig kunskap från andra länder och studera hur den kan användas i våra system.

LÄS ÄVEN: Dansk satsar på svensk grisgård

– Det här arbetet ska ske utifrån ett antal svenska testgårdar. Flera har redan lämnat in en intresseanmälan, men vi behöver fler. Beroende på hur vi lyckas med finansieringen blir det en till tre testgårdar per grupp, säger Theres Strand.

20 miljoner satsas

Den ekonomiska ramen för projektet, som går under namnet 30 för 550, är 20 miljoner kronor under tre år. I det ingår även produktivitetspengen och utbildning av processledare.

Huvudfinansiärer är foderföretagen, slakterierna och LRF Kött.

Nytt sätt att kompetensutveckla

– Den här satsningen innebär ett helt nytt sätt att kompetensutveckla en hel produktionsgren och det ska bli mycket spännande att se var det landar. Vi hoppas att det ska leda till bra avtryck på gårdarna.

– Det kommer att ske en utvärdering, men jag är övertygad om att vi kommer att behöva göra insatser för produktivitetsökningar varje år, inte bara på gris utan även på nöt och lamm, säger Theres Strand.

LÄS ÄVEN: Rekordpriser för svenska slaktgrisar

Expertgrupperna

  1. Fruktsamhet: Johanna Fjelkner, Gård & Djurhälsan, Petra Lindblad, Gård & Djurhälsan, Fleming Thorup, Seges
  2. Rekrytering och avel: Åsa Bönnestig, Svenska Köttföretagen, Benedicta Molander, Gård & Djurhälsan, Pernilla Nilsson, Svenska Köttföretagen
  3. Smågrisöverlevnad: Kristian Juul-Volshøj, SvineRådgivningen, Jörgen Lindahl, Distriktsveterinärerna, Rebecka Westin, Gård & Djurhälsan
  4. Tillväxtgrisar: Simon Andersson, Lundens Djurhälsa, Katarina Frisch-Karlsson, Gård & Djurhälsan, Camilla Hallgren, Hushållningssällskapet
  5. Ekonomi: Christine Andersson, LRF Konsult, Ingvar Eriksson, Gård & Djurhälsan, Marcus Halvarsson, Fyrklövern
  6. Förkortad ditid – specialgrupp: Gunnar Johansson, Gård & Djurhälsan, Erik Lindahl, Lundens Djurhälsa, Jörgen Lindahl, Distriktsveterinärerna

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen