Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 september 2018

Svensk kyckling råvaran i nya upplagan av Årets kock

Finalisterna i tävlingen Årets kock ska i år använda svensk kyckling som huvudråvara. Det är Bjärefågel utanför Båstad som fått uppdraget att leverera tävlingskycklingarna.

 Det är Bjärefågel utanför Båstad som fått uppdraget att leverera tävlingskycklingarna.
Det är Bjärefågel utanför Båstad som fått uppdraget att leverera tävlingskycklingarna. FOTO: Sanna Lindberg/pressbild

– Vi tycker det är jättekul och det är fantastiskt att man väljer svensk kyckling. Det är en råvara som man kan göra mycket med och det blir en utmaning för kockarna att ta till vara alla delar på kycklingen, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

Kyckling tydlig huvudråvara

I finalen i Årets kock tävlar åtta finalister i ett antal delmoment. Kockarna har fått träna på en tävlingsrätt som ska lagas fredagen den 28 september.

Den ska bestå av en varm förrätt, en mellanrätt eller en huvudrätt där kycklingen är en tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har nio och en halv timma på sig att färdigställa tävlingsrätten. Det är också flera hemliga delmoment under tävlingen. Fyra kockar går vidare till dag två.

”Lågt klimatavtryck”

Tävlingskycklingen kommer från Bjärefågel i Torekov utanför Båstad. Det är en kyckling som är uppfödd på majs, spannmål och baljväxter. Varje tävlande får två kycklingar.

– Kycklingen är en produkt som har lågt klimatavtryck och som också har tuffa djurskyddskrav att följa. Vi har hårdare krav i Sverige än i många andra länder och använder mycket mindre antibiotika.

 Finalisterna i Årets Kock 2018 är David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro, Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm.
Finalisterna i Årets Kock 2018 är David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro, Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm. FOTO: Sanna Lindberg

”En utmaning att ta fram smakerna”

Finalisterna i Årets Kock 2018 är David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro, Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm.

Svensk kyckling har kritiserats för att ha för lite smak. Hur ser du på det?

– Smaken beror en hel del på kocken också. Jag har ätit fantastisk svensk kyckling tillagad av de främsta kockarna i Sverige. Det är en utmaning att ta fram smakerna som sitter väldigt mycket i, till exempel, skinn och ben, säger Maria Donis.

Ska Svensk Fågel vara med under tävlingsdagarna?

– Vi kommer att ha en monter där vi bjuder på kyckling tillagad av en vinnare av Årets kock. Våra medlemsföretag och kycklingbönder kommer också att vara på plats för att heja fram årets vinnare.

LÄS MER: Tävlingen viktig för både bönder och kockar

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen