Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 december 2018

Svensk mat på julbordet fortfarande viktigast

När julbordet dukas upp är det fortfarande viktigast att maten är svenskproducerad.

Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.

 Julbordet blir som vanligt - de flesta tillfrågade i Livsmedelsföretagens undersökning vill ha skinka, must och ris à la Malta.
Julbordet blir som vanligt - de flesta tillfrågade i Livsmedelsföretagens undersökning vill ha skinka, must och ris à la Malta. FOTO: Anders Norrsell

1 020 svenskar har fått svara på frågor relaterade till matvanorna och innehållet på julbordet i en undersökning av Demoskop, anlitade av Livsmedelsföretagen. Den visar att det är fortsatt viktigast att maten är svenskproducerad, även om det var fler som ville ha svenskt på bordet för tre år sedan.

 När julbordet dukas upp är det fortfarande viktigast att maten är svenskproducerad.
När julbordet dukas upp är det fortfarande viktigast att maten är svenskproducerad. FOTO: Demoskop

Närmare hälften av de tillfrågade tycker att det är viktigast av allt när det gäller julbordet. Efter det följer att maten är av extra god kvalitet, och därnäst att den är rättvist och miljövänligt producerad.

Traditionellt gäller alltjämt

 Skinkan tappar mark som favorit för femte året i rad. Sillen har också färre fans, medan laxen kommer tillbaka starkt.
Skinkan tappar mark som favorit för femte året i rad. Sillen har också färre fans, medan laxen kommer tillbaka starkt. FOTO: Demoskop

Utöver det är det uppenbart att de traditionella julrätterna fortfarande gäller i stor utsträckning. Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, medan många yngre föredrar vegansk julmat. Skinkan tappar dock mark; sedan 2013 har den gått från att vara favoriten på julbordet hos 35 procent av de tillfrågade, till årets bottennivå på 25 procent.

Lakritsmust och polkagrisfil

Några nyheter har också gjort entré på scenen, bland annat julmust med lakritssmak, julfil med polkagrissmak och julkryddad ädelost på tub. Frågan är dock om uppstickarna blir särskilt långlivade, med tanke på svenskarnas julkonservativa läggning.

Janssons ska vara hemlagad

De flesta handlar sin julmat själva, att beställa en matkasse på nätet sker inte i någon större utsträckning. Likaså föredrar de flesta att göra egen Janssons frestelse och egna köttbullar, 95 respektive 82 procent.

– Traditioner tar lång tid att förändra och inget är nog mer traditionellt än julen. De klassiska julrätterna håller i sig och kommer säkert göra det i många år till, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Läs också: Var femte vill äta mer grönt i jul

Några av frågorna i undersökningen:

När tycker du att man får börja äta julmat?

46 % – från och med första advent

25 % – från och med ”lilljulafton” 23 december

15 % – från och med julafton 24 december

9 % – man får äta julmat året om

I vilken utsträckning ansvarar du för att laga julmaten?

Kvinnor: 86 % anger att de har stort eller delvis ansvar

Män: 75 % anger att de har stort eller delvis ansvar

Kommer du att beställa hem julmaten i år?

93 % svarar nej

3 % svarar ”nej, men vi har övervägt det”

2 % svarar ”ja, men bara delar av julbordet”

Vilka rätter kommer du laga själv och vilka kommer du köpa färdiga?

95 % kommer laga sin egen Janssons frestelse

82 % kommer göra sina egna köttbullar

93 % kommer att köpa korv

90 % kommer att köpa senap

Vilken är din favoriträtt på julbordet?

25 % – Julskinka

15 % – Janssons frestelse

11 % – Sill

Vilka drycker ska det finnas på ditt julbord?

84 % – Julmust

58 % – Julöl

54 % – Vatten

39 % – Snaps

38 % – Glögg

26 % – Alkoholfri öl

Vilket av följande godis/efterrätter är din julfavorit?

16 % – Ris à la Malta

13 % – Knäck

11 % – Chokladask

Vilken typ av mat ska dominera på ditt julbord?

66 % – Kött- och charkprodukter

40 % – Fisk och skaldjur

24 % – Grönsaker och rotfrukter

9 % – vegansk mat (dock ville 19 % av de unga mellan 18–39 år ha veganskt på julbordet)

Relaterade artiklar

Till toppen