Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2017

Svensk succé – med finska råvaror

HAPARANDA.

Han slutade snabbt som potatisodlare, men har kommit desto längre inom förädlingen. Karl-Johan Outinens familjeföretag har vuxit till en omsättning på 100 miljoner kronor – och siktar högre än så.

 Flytten till Haparanda för snart tio år sedan blev en lyckad satsning för Outinens Potatis. Omsättningen har femdubblats och produktionen pågår dygnet runt alla dagar i veckan med 27 anställda.
Flytten till Haparanda för snart tio år sedan blev en lyckad satsning för Outinens Potatis. Omsättningen har femdubblats och produktionen pågår dygnet runt alla dagar i veckan med 27 anställda. FOTO: Göran Berglund

Det byggs för fullt på Outinens Potatis i ett industriområde i Haparandas västra utkant. Ett investeringsprogram värt 37,5 miljoner kronor, som inleddes i maj, håller nu på att avslutas och man slutspurtar för att få i gång en ny produktionslinje.

– Det blir många förbättringar. Ytterligare koklinje, mer automatisering, större eldningsanläggning, större lagringsutrymmen och miljövänligare kyl, förklarar Karl-Johan Outinen, vd och ägare, när han visar runt.

Förbrukas 15 000 ton per år

Företaget är en storkund för potatisodlarna ovanför den 63:e breddgraden, vilket är i höjd med Östersund, varifrån man tar närmare 95 procent av de cirka 15 000 ton potatis som förbrukas varje år. Den allra största delen kommer 13 mil bort från Tyrnävä-regionen söder om Uleåborg i Finland.

 Kalle Outinen tänker, äter och lever potatis. Företaget förbrukar varje år 15 000 ton potatis som levereras av ett 30-tal odlare i framför allt Finland. Nästan 95 procent av råvaran odlas norr om 63:e breddgraden, populärt kallat potatisens champagnedistrikt.
Kalle Outinen tänker, äter och lever potatis. Företaget förbrukar varje år 15 000 ton potatis som levereras av ett 30-tal odlare i framför allt Finland. Nästan 95 procent av råvaran odlas norr om 63:e breddgraden, populärt kallat potatisens champagnedistrikt. FOTO: Göran Berglund

SE FILM: ”Potatis är framtiden”

Nytänkande och risktagande är något som Kalle Outinen verkar ha ärvt av pappa Henrik, på sin tid en färgstark och stridbar lantbrukare i Tornedalen. Henrik Outinen sålde korna i mitten av 1960-talet efter en kontrovers med sin mejeriförening och satsade i stället på potatis. Han blev landets störste utsädesodlare och potatisen såldes huvudsakligen till Brasilien.

När pappan avled 1981 tog Kalle över tillsammans med mamma Sigrid och styrde om till matpotatis.

– Men jag insåg snabbt att jag var duktigare på att sälja, så jag började mer och mer köpa av andra, tvätta och sälja vidare.

Allt utspelade sig i Niskanpää cirka nio mil norr om Haparanda. Med början 1995 startade Kalle Outinen produktion av förkokt potatis och nästa steg blev potatisgratänger. Verksamheten växte men när han skulle bygga ut var vare sig Övertorneå kommun eller banken med på noterna.

Nyetablering i Haparanda

Efter diverse turer bestämde sig Kalle för att nyetablera produktionen i Haparanda, något han inte har ångrat. På tio år har omsättningen har femdubblats och antalet anställda tredubblats. Nya produkter är hela tiden på gång och Outinens Potatis tillverkar även en hel del åt handelns egna varumärken.

– Det är tack vare dem som vi har överlevt! Vi vill förstås jobba med vårt eget varumärke men det är samtidigt kostsamt, konstaterar Kalle Outinen.

 Förutom att vara vd och ägare är Kalle Outinen även marknadsansvarig för Finland, en uppgift som han själv tycker kunde skötas ännu bättre. Ökad försäljning österut är ett av de stora framtidsmålen.
Förutom att vara vd och ägare är Kalle Outinen även marknadsansvarig för Finland, en uppgift som han själv tycker kunde skötas ännu bättre. Ökad försäljning österut är ett av de stora framtidsmålen. FOTO: Göran Berglund

Produktionen pågår dygnet runt alla dagar i veckan. Företaget har profilerat sig med äkta råvaror – utan e-medel, socker eller andra tillsatser – och förbrukar därför 800 kubikmeter grädde och 66 ton ost årligen. Ekogrädden kommer från Skånemejerier men övrig grädde köps från Finland.

”Fantastiska skördar i Finland”

Vis av tidigare erfarenheter skriver Kalle Outinen i november år från år kontrakt direkt med varje enskild odlare.

– I år har de fått fantastiska skördar, särskilt i Finland. Odlarna här uppe tar visserligen mindre skördar än söderöver men behöver i gengäld bara använda en tiondel av den mängd bekämpningsmedel som går åt i södra Sverige, säger Kalle.

Framtidsplanerna handlar kort och gott om fortsatt produktutveckling och tillväxt, framför allt en satsning på den finska marknaden.

– Jag får ett snack med vår marknadsansvarige för Finland.

Jo, ni gissade rätt – han heter Kalle Outinen …

Skriver kontrakt med varje odlare

Outinens Potatis skriver varje kontrakt med ett 30-tal odlare i Sverige och Finland. Man räknar med att odlarna ovanför den 63:e breddgraden tar ungefär 60 procent i skörd jämfört med kollegerna söderöver. I gengäld använder de bara 10 procent av den mängd bekämpningsmedel och 30 procent av gödning som krävs i södra Sverige.

Närmare 95 procent av de 15 000 ton potatis som förbrukas kommer från de norra delarna av Sverige och Finland och 80 procent av denna andel odlas i sin tur i Finland. Det som köps söderifrån är framför allt ekologisk råvara.

Outinens Potatis bygger ut lagringskapaciteten i Haparanda till 2 500 ton. Därtill finns lager i den gamla anläggningen i Niskanpää.

Företaget har 160–170 olika artiklar i produktion. Förutom det egna varumärket tillverkar man framför allt gratänger åt de flesta av handelns stora varumärken.

Den längsta varutransporten går till Helsingborg – 160 mil enkel resa – tre dagar i veckan.

LÄS MER: ”Tar igen allt den 13:e månaden”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen