Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2019

Svensk upptäckt kan leda till bättre grödor

Nya grödor som bättre klarar ett förändrat klimat kan bli resultatet av en upptäckt gjord av en forskare vid Göteborgs universitet.

 När forskare kan styra hur växter påverkas av klimatförändringen minskar risken för skördebortfall.
När forskare kan styra hur växter påverkas av klimatförändringen minskar risken för skördebortfall. FOTO: Christer Pöhner

Det är upptäckten av ett kontrollsystem som styr växters kloroplaster som kan bli ett genombrott i arbetet med att ta fram nya grödor som är bättre rustade att stå emot påverkan av ett förändrat klimat, så som torka, varierande temperaturer och höga salthalter i jordarna.

Klarar försaltning

Att jordar försaltas som ett resultat av klimatförändringar och, inte minst, en överdriven konstbevattning är ett av de stora hoten mot världens livsmedelsförsörjning. Växter förmåga att klara höga salthalter i marken är därför en nyckel till att klara utmaningen.

– Det gör att områden där grödor i dag inte kan odlas kommer att kunna utnyttjas för livsmedelsproduktion i framtiden, säger forskaren Mats Töpel, vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

70 procent mer livsmedel till 2050

Genom det nyupptäckta kontrollsystemet CHLORAD (chloroplast-associated protein degradation) kan forskare nu påverka hur växter svarar på en rad negativa faktorer av ett förändrat klimat.

Fram till år 2050 beräknas dagens livsmedelsproduktion behöva öka med minst 70 procent för att klara att försörja världens växande befolkning med mat.

Upptäckten av kontrollsystemet CHLORAD är gjord i ett samarbete med en forskargrupp vid universitetet i Oxford.

LÄS MER: Nu tänker vi på maten om krisen kommer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen