Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2016

Svenska Ägg inleder utredning efter giftlarm

Branschorganisationen Svenska ägg reagerar nu på avslöjandet om höjda dioxinhalter i ekologiska ägg. En ”större utredning” har redan inletts där flera gårdar kommer att kontrolleras.

FOTO: Ann Lindén

Land Lantbruks avslöjande om att ekologiska ägg innehåller tre gånger så höga värden av miljögiftet dioxin som konventionella ägg – och att halterna dessutom har ökat över tid – fick omedelbara reaktioner.

Livsmedelsverket gick direkt på onsdagen ut med en uppmaning om att branschen behöver undersöka vad som orsakar de höjda värdena av dioxin i de ekologiska äggen.

– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på och vidtar åtgärder, säger Helena Storbjörk Windahl, chef för avdelningen för styrning och uppföljning på Livsmedelsverket.

Minskar andelen fiskmjöl

Efter Land Lantbruks artikel gick även branschorganisationen Svenska Ägg ut med en rekommendation om att minska andelen fiskmjöl i det ekologiska hönsfodret. Anledningen är att det redan är känt att fiskmjöl kan innehålla dioxin och PCB, enligt ett pressmeddelande från Svenska Ägg.

– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar. Därför kan vi i nuläget inte utesluta fiskmjölet helt. Men naturligtvis är vi i branschen mycket angelägna om att minimera dioxinhalten och samtidigt bibehålla hönans välmående, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg.

Ska genomföra undersökning

Det kommer också att genomföras en undersökning till varför just de ekologiska äggen har förhöjda dioxinvärden.

– Vi har inlett en större utredning, dels för att kontrollera värdena i flera besättningar, dels för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen, säger Åsa Odelros, rådgivare för ekologisk fjäderfäproduktion, i Svenska Äggs pressmeddelande.

Organisationen betonar samtidigt att nivåerna av dioxiner i ekologiska ägg trots ökningen fortfarande är ”långt under den tillåtna övre gränsen” och alltså inte bryter mot de svenska reglerna.

LÄS MER: Högre gifthalter i ekoägg

Relaterade artiklar

Till toppen