Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 oktober 2017

Svenska bönder i orkanens öga

På Irland har hela landet stängt in sig och väntar på att orkanen Ophelia ska dra vidare. Just nu är Hushållningssällskapet från Uppland och Södermanland på studiebesök på Irland, men får vackert stanna på hotellet.

— Boyne Valley Cheese (@Boynevalleyblue) 16 oktober 2017

Den värsta stormen på 50 år är just nu över Irland. En allmän krisvarning över hela landet utlystes under söndagskvällen av högsta graden.

Alla uppmanas att hålla sig ifrån vägar, och ett stort antal träd rapporteras ha fallit i de syd västra delarna av Irland. I morse rapporterades att runt 180 000 hushåll och arbetsplatser var utan ström. Under eftermiddagen och kvällen väntas orkanen nå Dublin och sedan dra vidare under natten. Det rapporterar Agriland.

Studiebesök inställt

Mitt i den här stormen befinner sig delar av Hushållningssällskapet från Uppland och Södermanland på studieresa för att studera hur man producerar mjölk på bete och gräs. De landade under måndagen, men i stället för att åka vidare till lantbruk fick de finna sig i att åka till hotellet och stanna där.

”Allt är stängt”

Maria Festin Vikström från Morgongåva är deltagare på resan.

– Det är blåsigt här, kan man säga. Allt är stängt här där vi bor, det är som en spökstad. På vägen från flygplatsen fick vi väja för stora grenar som blåst ner på vägen, säger hon.

Men både hon och reseledaren Viktoria Thuillier, tidigare Irlandbo, hoppas att programmet kan tas upp redan under tisdagen.

– Det ska blåsa över i natt och i morgon hoppas vi kunna åka hem till mjölkproducenter och senare åka runt i centrala delar av Irland, säger hon.

— BenchWarmers ⚽️ (@BeWarmers) 16 oktober 2017

Säkra gården

Jordbruksdepartementet har uppmanat lantbrukare, fiskare och landsbygdsbor att vara extra försiktiga och vidta åtgärder som att försäkra sig om att gården är säkrad och sätta fast lösa saker, skriver Agriland.

– Om du måste titta till djuren, ta med en familjemedlem eller granne och på mer avlägsna platser – vänta tills orkanen bedarrar, jordbruksministern Michael Creed.

Mjölkhämtning störs

Mjölkhämtningen kommer att bli påverkad av orkanen eftersom hämtningarna inte kan göras på grund av säkerhetsrisken. En stor del av mjölken hämtades innan orkanen drog in, men kommer inte kunna återupptas förrän i morgon.

Relaterade artiklar

Till toppen