Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars

Svenska brandflygplan krav från Gävleborg

Den värsta skogsbranden i modern tid satte sina spår i debatten på LRF Gävleborgs stämma. Medlemmar som i somras kämpade mot lågorna lyfte kravet om att höja beredskapen.

 Hans Bruun, Mellanljusnan framförde krav om brandflyg i Sverige eller i Norden vid LRF Gävleborg-stämman.
Hans Bruun, Mellanljusnan framförde krav om brandflyg i Sverige eller i Norden vid LRF Gävleborg-stämman. FOTO: Gunilla Ander

Det tog cirka fem dygn från det att bränderna startade runt Kårböle i Ängra och Nötberget till dess att de första brandflygplanen från Italien var på plats.

– Desperationen växte bland oss medlemmar som ville hjälpa till. Skogen brann ju hektar efter hektar och stora värden gick upp i rök. Men ändå var det så segt att få hit planen. Det är inte acceptabelt, konstaterade Hans Bruun ordförande i LRF Mellanljusnan inför omröstningen om lokalavdelningens motion om bättre tillgång till brandbekämpningsflyg.

Samhällets hjältar

Stämman beslutade om en skrivelse till LRFs riksförbund med maningen att aktivt driva på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i frågan om ett brandflyg i Sverige eller Norden.

Hur LRFs medlemmar steg fram som ”samhällets hjältar” i bekämpningen av elden var ett givet tema i ordföranden Maria Jonssons känslosamma tal.

Det enda goda

Det enda goda som branden och torkan förde med sig var den intensifierade nyhetsbevakningen och intresset för livsmedelsproduktion, som Jonsson hoppades kommer ge konkret effekt, bland annat i arbetet med livsmedelsstrategin.

Att ta vara på det stora intresset för livsmedelsproduktion som väcktes i somras hos media, politiker och allmänhet är nu målet för en rad aktiviteter från LRFs sida framhöll avgående VD Anders Källström som vid Gävleborgsstämman framförde sitt tack för räddningsinsatserna. Det gjorde även Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

Satsa på lokalt arbete

Ett budskap som Källström fick med sig tillbaka var stämmans enda antagna motion om att LRF ska ta av sin vinst för att satsa på det lokala arbetet.

Motionen kom från Järvsö, en lokalavdelning som med den årliga Matfesten Moläta har en trygg ekonomisk bas.

– Men många lokalavdelningar har problem med ekonomin, så bra idéer kan falla för att det saknas pengar. Det vill jag ändra på, konstaterade Olle Pallars, som stod bakom motionen och är aktiv i Moläta-evenemanget.

FAKTA: Motioner till riksförbundsstämman:

• Att 3 % av LRFs vinst årligen avsätts i en central utvecklingsfond ämnat för lokala avdelningars framtida utvecklingsarbete.

Stämmans Citat!

”Man föds inte med kunskapen om hur man använder en gödseltunna”. Ordföranden Maria Jonsson om hur lantbrukarnas med sina speciella kunskaper och utrustning bidrog till att släcka skogsbränderna. Mer vatten spreds från lantbrukares gödseltunnor än från luften.

Utmärkelser:

LRFs silvernålar:

Anette Einarsson – Edsbyn

Irene Walleräng – Hedesunda

Marie Westin – Hassela

Kjell och Tuula Gunnarsson – Järbo

Årets lokalavdelning i Gävleborg: LRF Mellanljusnan

Utmärkelsen Ung Växtkraft:

Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri

LÄS MER: Vildsvin dominerade Jönköping LRF-stämma

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen