Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 februari 2018

Svenska Foder är halvvägs tillbaka på vinnarspåret

För tre år sedan uppvisade Svenska Foder ett resultat på 100 miljoner kronor. Efter att ha gått kräftgång i två år har företaget nu tagit sig halvvägs tillbaka.

 Sedan Carsten Klausen och Johan Nordenblad återkom i ledningen har Svenska Foder kunnat vända sin negativa utveckling. Resultatet för 2017 förbättrades med 40 miljoner kronor jämfört med året innan, främst genom effektivare logistik.
Sedan Carsten Klausen och Johan Nordenblad återkom i ledningen har Svenska Foder kunnat vända sin negativa utveckling. Resultatet för 2017 förbättrades med 40 miljoner kronor jämfört med året innan, främst genom effektivare logistik. FOTO: Svenska Foder

Under 2016 drog den danska ägaren DLG i nödbromsen och återinsatte i slutet av året tidigare VDn Carsten Klausen i ledningen för verksamheten. Senare återkom även Johan Nordenblad som vice VD och logistikchef.

Otydligt ledarskap med täta chefsbyten ledde till att resultatet efter finansnetto sjönk till 7,9 miljoner kronor utifrån en omsättning på 4,2 miljarder.

”Koncentrerat oss på våra frakter”

Åtgärden fick önskad effekt. Omsättningen har visserligen fortsatt att sjunka och är nu nere på 4 miljarder kronor, men resultatet för 2017 steg till 48 miljoner. Enligt Johan Nordenblad består resultatförbättringen till 75 procent av kostnadsbesparingar.

– Vi har koncentrerat oss väldigt tydligt på våra frakter. Det har gällt såväl infrakter och interna frakter som utfrakter, säger Johan Nordenblad i ett pressmeddelande.

Även framledes kommer Svenska Foder att fortsätta leta onödiga kostnader. VD Carsten Klausen utlovar dessutom nya samarbeten och bolagsförvärv.

– Vi ska hitta fler synergier tillsammans med våra dotterbolag och med DLG-koncernens olika bolag för att dra nytta av all den kompetens och de erfarenheter som finns, säger Carsten Klausen.

Tyska verksamheten en höjdare

Den danska lantbrukarkooperationen DLG, ägaren till Svenska Foder, visar samtidigt upp ett strålande bokslut för 2017 och levererar en rekordstor utdelning på 174 miljoner svenska kronor till sina ägare.

Intjäningen ökade med 16 procent och framför allt är det den tyska verksamheten som har gått bra. De tre dotterbolagen i Tyskland redovisade ett sammanlagt resultat före skatt på 632 miljoner svenska kronor vilket motsvarar två tredjedelar av koncernresultatet på 991 miljoner.

– Att vi trots samma omsättningsnivå som 2016 har förmått öka intjäningen så markant beror på att vi har erövrat marknadsandelar. Vi förväntar oss ytterligare tillväxt de närmaste åren genom stora strategiska investeringar i Tyskland, Frankrike och Storbritannien, säger koncernchef Kristian Hundebøll i ett pressmeddelande.

DLG-koncernen omsatte det gångna året 65,3 miljarder svenska kronor.

LÄS MER: Jobb & Karriär – Engagerade medarbetare bakom toppresultatet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen