Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 november 2018

Svenska handelskedjor kommer billigt undan

BRYSSEL

EU-förslaget om en matombudsman är för svagt för den svenska marknaden som domineras av några få starka handelskedjor.

 En EU-lag som biter på svenska handelskedjor efterlysas av Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa-Cogeca.
En EU-lag som biter på svenska handelskedjor efterlysas av Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa-Cogeca. FOTO: Gunilla Ander

För att få stopp på schyssta affärsmetoder krävs en ombudsman med riktigt starka muskler, så som i Storbritannien.

Det hävdar Pekka Pesonen, generalsekreterare för EU-böndernas gemensamma organisation Copa-Cogeca, i en intervju med Land Lantbruk.

Klart före nyår

Före nyår ska slutförhandlingen om en EU-lag mot otillbörliga affärsmetoder inom livsmedelskedjan vara avslutad. Där ingår även ombudsmän som i varje land ska övervaka att lagen följs.

I grund och botten är Brysselbaserade Copa-Cogeca en stark anhängare av att med lag reglera bort oschyssta affärsmetoder som pressar priserna i livsmedelskedjan, något som till sist ofta går ut över bonden.

LÄS MER: Så vill EU rensa upp bland oschysta affärsmetoder

Otillräckligt mot nordiska handelskedjor

Men för den nordiska livsmedelsmarknaden med sina stora handelskedjor och bondekooperativa livsmedelsproducenter, är den föreslagna EU-lagen inte tillräcklig.

Den skjuter vid sidan av målet genom att begränsa rätten att klaga till små och medelstora företag, menar Pekka Pesonen.

De företag som omsätter mer än 50 miljoner euro har ingen hjälp att vänta av den nationella ombudsmannen. Det betyder att stora bondekooperativa livsmedelsföretag i Norden, såsom Lantmännen, Arla och Valio faller utanför.

Större kooperativ borde få anmäla

Man måste ju komma ihåg att det bara är en mindre del av livsmedelskedjans affärer som görs upp direkt mellan lantbrukare och handeln, understryker Pekka Pesonen.

– Vi inom Copa-Cogeca menar att alla livsmedelsproducenter borde omfattas, även de större kooperativen. Annars får man ingen rejäl effekt av lagen på marknader där de stora handelskedjorna styr, så som i Sverige, Finland och Danmark.

Denna effekt av EU-kommissionens förslag är något som Copa-Cogeca många gånger har kritiserat, även om EU-direktivet bara anger minimiregler och EU-länderna själva får gå längre.

LÄS MER: Tuff brittisk matombudsman förebild för EU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen