Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 april 2018

Svenska kycklingar har det inte tillräckligt bra

Det finns mycket att förbättra för svenska kycklingar när det gäller deras livsvillkor, menar Djurens rätt i en replik till Svensk Fågel.

 Svenska kycklingar har det inte tillräckligt bra, menar debattörerna.
Svenska kycklingar har det inte tillräckligt bra, menar debattörerna.

Svensk Fågel för i sitt debattinlägg 14 april fram tesen att Djurens Rätts kampanj om kycklingarnas livsvillkor i Sverige kommer att leda till en ökad import av utländska kycklingprodukter. Tvärtom väljer medvetna personer snarare bort köttet helt eller väljer sådant kött som producerats på något bättre vis. Det är växtbaserade livsmedel och kött som producerats från djur med högre välfärd som kommer vinna mark, inte importerat lågpriskött.

Svensk Fågel har både ett ansvar och en stor möjlighet som branschorganisation att hänga med i utvecklingen och förbättra kycklingarnas välfärd och med det minska risken att Sverige kommer behöva importera kött från utländska producenter som har bättre djurvälfärd. Hittills har de visat svalt intresse för detta.

Det som går att förbättra hos kycklingarna finns listat i International Broiler ASK, framtagen av mer än 20 olika djurskyddsorganisationer världen över. Framför allt ska enbart mer långsamväxande hybridtyper användas för att minska hälsoproblemen, berikning införas och slaktmetoden förbättras. Detta är en miniminivå för att skapa nödvändiga förbättringar för kycklingarna.

Svensk Fågel skriver att deras kycklingar får leva i stora luftiga stallar med fri tillgång till foder och vatten. Det låter väldigt fint, men att kycklingarna har luft, mat och vatten är inte en förmån, det är krav enligt svensk djurskyddslag. I dag lever fortfarande tiotusentals individer i samma stall, på mindre yta per individ än vad värphönor i bur har.

Kycklingar har såklart fler behov än bara luft, mat och vatten. De har behov av att födosöka och undersöka sin omgivning, att sandbada, att sitta högt upp på natten, att kunna sova utan att bli störda av andra individer, att ha tillräckligt med ljus för att kunna se sin omgivning, att lära sig saker av sin mamma och så vidare. Alla de här kriterierna går inte att implementera i en industriell djurhållning som människor ska tjäna pengar på, men det som går att förbättra finns som sagt med i International Broiler ASK.

Idag hålls kycklingar på ett sådant sätt att underlaget de går på snabbt blir nedsmutsat av all avföring som så många kycklingar bidrar med. Det ger inte heller kycklingarna samma möjlighet att sandbada i eftersom det motverkar syftet med sandbadning; att rengöra sin fjäderdräkt. Svensk Fågels egen statistik från 2017 visade att 12 procent hade anmärkningar på sina fötter år 2017. Eftersom mer än 100 miljoner kycklingar föds upp i Sverige varje år innebär det att det kan vara ungefär 12 miljoner kycklingar som ändå fått fotskador.

Kycklingarna i Sverige har inte heller några sittpinnar, deras sömn störs för att de är så många på samma yta och de har inget annat att undersöka än varandra eller det smutsiga underlaget. Det vill vi i Djurens Rätt bidra till att förändra.

Varför Svensk Fågel inte vill vara med och skapa förbättringar för djuren, är en fråga som kvarstår.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt

Anna Harenius, sakkunnig och etolog på Djurens Rätt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen