Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 december 2019

Sjunde generationen - de levererade till nobelfesten

Svenska lantbrukare och råvaror lovordades i samband med nobelfesten. Konditorn Daniel Roos dessert var en hyllning till svenska hallon.

– Att han säger Hallongården i TV, det är helt fantastiskt, vi kunde inte sova efteråt, säger Kerstin Bjärsjö på Hallongården.

 Hallongården är ett rent familjeföretag, som drivs av makarna Kerstin och Johan Bjärsjö tillsammans med äldsta dottern Anna.
Hallongården är ett rent familjeföretag, som drivs av makarna Kerstin och Johan Bjärsjö tillsammans med äldsta dottern Anna. FOTO: Privat

Råvarorna till nobelmiddagen kom från flera olika svenska producenter. Förutom hallon, serverades bland annat svamp från Hällestad svamp utanför Lund.

Hallongården är ett rent familjeföretag, som drivs av makarna Kerstin och Johan Bjärsjö tillsammans med äldsta dottern Anna.

– Vi började med hallon 2003 när vi flyttade hem till min föräldragård. Jag är sjunde generationen som driver gården, berättar Kerstin Bjärsjö.

Betyder mycket

De har tidigare levererat bär till kocklandslaget, bland annat när de tävlade i OS, men att höra nobelkonditorn Daniel Roos prata om gårdens hallon på TV i samband med nobelmiddagen slog det mesta.

– Han sa till oss att han skulle berätta om våra bär, men vi tänkte att det kommer nog inte att hända. Att han säger Hallongården i TV var helt fantastiskt, vi kunde inte sova efteråt. Det gör jättemycket för ett litet företag.

Nobelkocken Sebastian Gibrand har i flera uttalanden understrukit att han vill lyfta fram och hylla det svenska lantbruket och Sveriges livsmedelsproducenter.

Ville ha små bär

Hallonen till nobelmiddagen skördades separat, eftersom Daniel Roos ville ha en mindre storlek på garneringsbären.

– Det skulle vara lite mindre bär för att passa till hans tanke för desserten. Ett av våra signum som vi jobbar mycket med är stora fina bär, så vi fick plocka beställningen separat och välja ut de mindre bären, säger Kerstin Bjärsjö.

Familjen började med hallonodling i mindre skala för att testa sig fram, och ökade produktionen successivt.

– Nu har vi sex kilometer hallon och producerar lite drygt 45 ton per år.

Skörden delas upp i två olika kvaliteter: syltbär och garneringsbär.

– Garneringsbären plockas och läggs direkt i lådan. Sedan ställs de antingen direkt i frysen eller mellanlandar i vår kyl som håller 4 grader.

Hur kan bären se så nyplockade ut trots att de varit frysta?

– Infrysningen ska gå snabbt, men framför allt handlar det om bären. Man måste ha jättefin kvalitet på bären från början, förklarar hon.

Förutom odlingen jobbar de även med förädling, produkterna säljs i den egna gårdsbutiken.

– Vi förädlar ungefär fem ton själva, vilket gör att det känns helt okej att plocka två olika kvaliteter. Vi säljer det mesta själva, men har även ungefär tio återförsäljare.

700 besökare

En stor del av skörden säljs via självplock och förutom hallon odlar de även sparris, jordgubbar, krusbär, samt röda och svarta vinbär.

– Vi skulle aldrig ha självplock sa vi, men sedan provade vi och det fungerar jättebra. Vi har öppet mellan ett och tre på dagen och när det är som mest kan det bli 700 personer på en dag. Två timmar är vad man klarar, särskilt när det är varmt på sommaren, säger Kerstin Bjärsjö.

Hoppas få nobelrecept

Att få sina råvaror och sitt företag uppmärksammade i ett sammanhang som nobelfesten gör stor skillnad, men det är bra att ha en tydlig plan för kommunikationen.

– Vi hade gjort i ordning en text i förväg och så fort desserten presenterades, hade vi pressmeddelandet ute och inlägg på Facebook och Instagram.

Till nästa säsong tänker de lägga hemlagad hallonglass till gårdens egna sortiment.

– Vi ska träffa Daniel Roos och i den bästa av alla världar så får vi använda hans sorbetrecept från nobelmiddagen, men det vet vi inte. Däremot ska vi få använda ett recept från hans restaurang.

Pluggar på handels

Nobeldessert eller ej, snart stänger Hallongården för jul och öppnar inte förrän i slutet av februari. Planeringen pågår samtidigt för hur de ska förvalta den uppmärksamhet som företaget fått.

– Anna är i Stockholm och går kursen i företagsutveckling för gröna företagare på Handels, och är jättenöjd. Hon är i Stockholm på andra träffen nu och såg verkligen fram emot att få prata om förvaltning.

Att man stänger butiken betyder inte att verksamheten ligger nere.

– Nu måste vi snabbt få tag i en glassmaskin, så att vi kan servera hallonglass när vi öppnar igen, säger Kerstin Bjärsjö.

Hallongården

De har 6 kilometer hallonplantor av sorten Glen Ample.

Alla plantorna odlas i kruka och i tunnel.

Plantorna byts ut varje år för en hög och jämn produktion.

Odlingen är inte ekologiskt, men ”med ekologisk hänsyn”, eftersom de inte tycker att ekologisk odling är optimalt.

Skadedjursbekämpning sker bland annat med nyttodjur. Exempelvis används rovkvalster för att hålla undan spinn.

Skörden sker i tre omgångar, där den första skörden ger de bästa bären. Den sista omgången blir klass 2-bär som används till förädling som sylt och saft med mera.

Förädling och gårdsbutik ingår i företaget.

De har vunnit flera priser för bland annat sin hallonsaft, hallonnektar, hallonsås, hallon/chokladsås och krusbärschutney.

80 procent av årsskörden säljs i dag på gården via självplock och i butiken, till cirka 70 000 besökare. Resten säljs till utvalda återförsäljare och butiker.

LÄS MER: ”Köpglädje på raps ger årets säljläge”LÄS MER: Midsommar är högsäsong för dill och gräslöksodlarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen