Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 januari 2017

Svenskan som talar med kor

I augusti 2016 lämnade Caroline Klintefjord, 19 år, Falkenberg för att leva som cowgirl i USA. Efter snart sex månader i showringen är hon nu känd som "svenskan som talar med kossor".

Bild 1/5 FOTO: Caroline Klintefjord
Bild 2/5 FOTO: Caroline Klintefjord
Bild 3/5 FOTO: Louise Klintefjord
Bild 4/5 FOTO: Caroline Klintefjord
Bild 5/5 FOTO: Caroline Klintefjord

Ryktet har hon skaffat sig när hon rest runt i USA och tämjt och visat upp Highland Cattle på utställningar och shower.

När Land Lantbruk pratar med Caroline är det full fart på LEA-White Farm. Det är en vecka till USAs största livdjursutställning och hon har nio djur som ska tränas inför show.

– För fem av dem är det första gången de lämnar gården, så för allas säkerhet och för deras bästa ser jag till att de tränas med de flesta ljud och moment som kan uppstå. Jag vill inte att det blir några överraskningar på plats, säger hon.

"Försöker få dem att lita på mig"

Caroline Klintefjord framhåller vikten av att djuren känner sig trygga under showveckan så att de dricker, äter och sover ordentligt. Det kan ta upp emot fyra-fem dagar för henne att tämja ett djur och ibland så lyckas hon inte alls.

– När jag jobbar med djuren så försöker jag få dem att lita på mig. Highland Cattle är smarta djur och vägen dit kan ibland vara lång, säger hon och tillägger:

– Som alltid när man jobbar med djur är det viktigt med tålamod – mycket, mycket tålamod. De är stora djur med egen vilja och man bör inte ta några onödiga risker.

"Speciellt öga för Highland"

Tidigare var det hästar som gällde för Caroline Klintefjord, men med åren har intresset för kor tagit över.

– Jag har alltid haft ett speciellt öga för våra Highland hemma på gården och när jag slutade med hästarna och började engagera mig mer i dem så upptäckte jag ganska snabbt att de var mer än bara några kor i en hage, säger hon.

Efter att ha bott på två olika gårdar, i Michigan och Nebraska, har Caroline fått uppleva – vad hon kallar – den stereotypa western.

Extremutfodring inför shower

De nya erfarenheterna hon samlat på sig under sin resa i USA tänker hon använda på sina egna djur i Sverige.

– När jag åker runt och får se så många olika djur och arbetsätt kan jag plocka åt mig de bästa idéerna och utifrån det fortsätta utveckla min Highland Cattle-hjord hemma.

Men allt i USAs showvärld är inte bättre än hemma.

– I USA, speciellt "out West", så extremutfodras djuren med showfoder för att bli feta. Tyvärr blir de så feta att de inte ens klarar av att bli dräktiga. Jag tycker det förstör hela idéen med kvalitativt nötkött. Det ser bra ut i ringen, men är det verkligen det köttet man vill äta, säger Caroline Klintefjord frågande och fortsätter:

– Jag förstår inte meningen med att visa upp avelsdjur som det inte går att avla på.

"Mer värt och äkta"

På LEA-White Farm där Caroline Klintefjord arbetat har de samma syn på saken som Caroline själv.

– Jag är väldigt nöjd med att få visa just deras djur eftersom jag vet att de är gräsfödda. Ibland har de inte en chans mot de show-uppfödda djuren, men när de väl får pris känns de väldigt mycket mer värt och äkta, säger hon.

Relaterade artiklar

Till toppen