Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari 2019

Svenskars resor till Asien största källan till antibiotikaresistens

LIDKÖPING.

Medan svenska djurbönder kämpar med att ytterligare reducera användningen av antibiotika kommer varannan svensk resenär till Asien hem med resistenta bakterier.

 I spillvatten från reningsverk i Indien har det uppmätts nio gånger högre halt av antibiotika än hos en patient som behandlas på svenskt sjukhus.
Bild 1/7 I spillvatten från reningsverk i Indien har det uppmätts nio gånger högre halt av antibiotika än hos en patient som behandlas på svenskt sjukhus. FOTO: Istock
 Stephan Stenmark är smittskyddsläkare samt ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens.
Bild 2/7 Stephan Stenmark är smittskyddsläkare samt ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens. FOTO: Göran Berglund
 Carl-Fredrik Flach är docent på Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet.
Bild 3/7 Carl-Fredrik Flach är docent på Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet. FOTO: Göran Berglund
 Natali Isaksson är politiskt sakkunnig hos EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C).
Bild 4/7 Natali Isaksson är politiskt sakkunnig hos EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C). FOTO: Göran Berglund
 Regionordförande Sofia Karlsson talade om läkemedelsanvändning i grisproduktionen och grisuppfödaren Håkan Eriksson var moderator.
Bild 5/7 Regionordförande Sofia Karlsson talade om läkemedelsanvändning i grisproduktionen och grisuppfödaren Håkan Eriksson var moderator. FOTO: Göran Berglund
 LRF:s kommungrupp i Lidköping arrangerade på måndagen seminarium om antibiotikaresistens.
Bild 6/7 LRF:s kommungrupp i Lidköping arrangerade på måndagen seminarium om antibiotikaresistens. FOTO: Göran Berglund
 Josefina Guttman är ordförande i LRFs kommungrupp i Lidköping.
Bild 7/7 Josefina Guttman är ordförande i LRFs kommungrupp i Lidköping. FOTO: Göran Berglund

Det var en skrämmande bild av hur antibiotikaresistensen sprids i världen som tecknades när LRFs kommungrupp i Lidköping i måndags två gånger samma dag tillsammans med Vuxenskolan arrangerade ett ambitiöst seminarium med några av landets mest kunniga experter.

Många gick säkert därifrån med en delvis annorlunda bild av det problem som enligt världshälsoorganisationen WHO snart kommer att skörda fler människoliv varje år än cancer.

Nästan fyra dödsfall i timman

Bara i Europa beräknas 33 000 människor 2015 ha avlidit till följd av antibiotikaresistenta bakterier, vilket motsvarar nästan fyra dödsfall i timman. De allra flesta som drabbas är spädbarn och åldringar.

– Vårt eget resande är den stora källan. Det är omvärlden som märks här i Sverige, huvuddelen av de resistenta bakterierna är importerade, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, ordförande i Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens).

Största riskfaktorn

Thailand har tidvis varit det mest besökta chartermålet för svenskar och varannan resenär kommer hem därifrån med resistenta bakterier i kroppen. När det kommer till Indien är andelen ännu högre, 65 procent.

– Det finns ingen större riskfaktor än att vistas utomlands. Den näst största risken är att bli inlagd på sjukhus utanför Norden, säger Stephan Stenmark.

Utsläpp från tillverkning

En anledning till att Indien sticker ut är att landet producerar en stor del av världens antibiotika. Ett reningsverk i staden Patencheru tar emot spillvatten från 90 läkemedelsfabriker och det som rinner ut har en nio gånger högre koncentration av antibiotika än hos en patient som behandlas på svenskt sjukhus.

Av antibiotikan ciprofloxacin uppmättes utsläpp på 44 kilo per dygn vilket motsvarar 88 000 tabletter!

– Här utvecklas överlägset mest resistensgener men det blir ändå till ett globalt problem eftersom de resistenta bakterierna inte bryr sig om nationsgränser. Överraskande nog finns det inga utsläppsgränser över huvud taget så det finns i nuläget ingen chans att välja den antibiotika som produceras med störst miljöhänsyn, säger Carl-Fredrik Flach, docent på Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet.

Ökar även här

Precis som i övriga världen ökar mängden resistenta bakterier i Sverige om än från en lägre nivå. Forskare har undersökt avföring i blöjorna på dagisbarn i Uppsala som på tio år visar en ökning av andelen bärare från 3 till 20 procent.

Medan vi i Sverige använder 13 milligram antibiotika per kilo till djur och 91 milligram per kilo till människor är på de flesta håll i världen förhållandena precis omvända. De länder som använder stora mängder till människor använder i regel också stora mängder till djur.

Sätter hårdare press

– Inom EU finns en stor enighet om att förbättra djurvälfärden och sätta hårdare press på de länder som ligger efter. Däremot har EU ingen befogenhet att besluta om humanmedicineringen, säger Natali Isaksson, politiskt sakkunnig hos EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C).

Sverige har den lägsta antibiotikaanvändningen till djur inom hela EU. Av den mat vi äter kommer 83 procent av antibiotikaavtrycket från importerad mat.

99 procent svenskt

– Här i Lidköping har vi arbetat hårt för att förmå kommunen att upphandla svenskt. För några år sedan såg det inte så bra ut men nu är vi uppe i 99 procent, konstaterar Josefina Guttman, ordförande i LRFs kommungrupp.

En rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa visar att mer än 70 procent av slumpmässigt utvalda tarmbakterier av typen e-koli från friska grisar i Sverige är känsliga för relevanta antibiotika.

LÄS MER: Palle Borgström: Vem ska betala för minskad användning? (LRF PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen