Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2015

Svenskodlade tomater är extra nyttiga

Svenskodlade tomater har särskilt höga halter av den nyttiga antioxidanten lykopen. Förklaringen är att de fått mogna på plantorna.

FOTO: Istock

Fyra olika sorters tomater, alla odlade i Bua utanför Varberg, har ingått i en undersökning om lykopenhalten i tomater. De undersökta sorterna var Arvento, Maranello, Flavance och Annamay.

Per 100 gram råa tomater innehöll Arvento 2,5 mg, Maranello 4 mg, Flavance 6 mg och Annamay 10 mg lykopen.

Analyserna gjordes av docent Siamak Haghdoost vid Stockholms universitet. Hans forskargrupp studerar kostens betydelse för hälsan och har bland annat undersökt effekterna av lykopen och andra antioxidanter.

– Tomater innehåller många värdefulla komponenter, varav lykopen är den mest aktiva. Vi har sett att ett intag av ungefär 18 mg lykopen per dag ger god effekt mot biologisk stress av fria radikaler, säger Siamak Haghdoost.

Det är mycket intressant att svenska odlare lyckats få fram så hög koncentration av lykopen i tomaterna, anser han.

Svenska tomatodlare producerar totalt cirka 13 000 ton tomater i år. Undersökningen omfattade endast fyra sorter, men alla röda tomater är rika på lykopen.

För högst lykopenhalt behöver tomaterna mogna på plantan. Tomater som plockats omogna för att mogna under transport innehåller relativt låga halter av lykopen.

Lykopenet tas lättast upp av kroppen sedan tomaterna hettats upp, alltså lagats till på ett eller annat sätt.

Susanne Andersson på Trollåsens Tomat har odlat de analyserade tomaterna. Hon är inte förvånad över resultaten:

– Flavence och Annamay är så väldigt mörkröda, de har en annan nyans än många andra röda tomater. Och det är lykopenet som ger tomaterna deras röda färg. De här sorterna är också väldigt goda med kraftiga smaker. Men de ger inte lika hög skörd som till exempel Arvento, därför behöver vi ta ut ett högre kilopris för dem.

Relaterade artiklar

Till toppen