Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 december 2017

Svenskt Sigill uppdaterar sin klimatcertifiering

Svenskt Sigill uppdaterar sin klimatcertifiering för mat och blommor.

FOTO: Svenskt Sigill

”Svenskt Sigill Klimatcertifierad vilar på den senaste vetenskapen kring hur primärproduktionen kan minska sin klimatpåverkan. Vi gör löpande uppdateringar i mindre skala men nu kommer vi att göra en rejäl genomlysning av kraven för märket för att fortsätta ligga i framkant”, säger Helena Allard, klimatexpert på Svenskt Sigill, i ett pressmeddelande.

Ska minska klimatpåverkan

Svenskt Sigill Klimatcertifierad har funnits sedan 2010. Märkningen innebär att en verksamhet uppfyller IP Sigillnivån och att åtgärder har vidtagits för att minska klimatpåverkan.

Att klimatcertifiera en uppfödning av kyckling kan minska dess klimatpåverkan med upp till 25 procent, enligt Svenskt Sigill. Att klimatcertifiera uppfödning av grisar eller en mjölkgård kan i båda fallen ge upp till 15 procent lägre utsläpp av växthusgaser.

Under ett seminarium på torsdag eftermiddag förklarade Helene Allard att det första steget av uppdateringen innebär justeringar av befintliga regler medan det andra steget tar ett bredare grepp utifrån ett vetenskapligt underlag som tas fram av forskare vid bland annat RISE och SLU.

Nya regler utifrån den första fasen väntas börja gälla våren 2019 och från den andra fasen året därpå.

LÄS MER: Nytt märke för schysta arbetsvillkor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen