Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2015

Svenskt ska gynnas vid offentlig upphandling

Med en ny upphandlingslag, en ny strategi och en nyskapad myndighet vill regeringen göra offentlig upphandling till ett viktigt verktyg för att öka den svenska livsmedelsproduktionen.

FOTO: Ann Lindén

Det förklarade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid en konferens i Stockholm på temat om hur man genom en bättre offentlig upphandling ska få bra mat på tallriken med så liten miljöpåverkan som möjligt.

– Genom att skapa förutsättningar som gör det möjligt att prioritera miljöhänsyn och djurskydd i offentlig upphandling skapar vi också bättre förutsättningar för att öka svensk livsmedelsproduktion.

Klart i vår

Bucht betonade kopplingen till den nationella livsmedelsstrategin som ska bli klar under våren. Och där visionen är att öka den svenska livsmedelsproduktionen fram till 2030.

– Vi måste öka vår inhemska produktion av livsmedel avsevärt. Om man tittar på världen så behöver produktionen öka med 60 procent fram 2050.

I mars ska regeringen lägga en proposition, är det sagt. Bucht kan inte lova att det blir redan då.

Stärkt livsmedelsproduktion 

Klart är dock att en rad bitar kommer att falla på plats under närmaste halvåret för att stärka offentlig upphandling och ange inriktningen för den svenska livsmedelsproduktionen. Se faktaruta här intill.

I avsiktsförklaringen kommer bland annat branschen att kunna ställa sig bakom politikernas vision i strategin, förklarade Bucht. Handlingsplanen kommer att innehålla mer konkreta åtgärder. I denna kommer även kommuner och landsting att kunna göra åtaganden.

Om livsmedelsstrategin är det övergripande målet att öka sysselsättningen, produktionen och exporten. Och på samma gång bidra med Innovationskraft och lönsamhet, samtidigt som det nationella miljömålet och djurskyddet beaktas. Viktigt är att låta konsumenten stå i fokus, konstaterade Sven-Erik Buch.

– Det är ju konsumenterna som ska äta livsmedlen.

Nyheter om offentlig upphandling

  • Ny upphandlingslag. Ett EU-direktiv ska införas under våren som svensk lag. Lagen ger nya möjligheter att ställa krav på bland annat miljö-och djuromsorg, även om uttalade krav om svenskproducerat inte kan ställas. Ansvarig är civilminister Ardalan Shekarabi.
  • Nationell upphandlingsstrategi. Tidigt under våren 2016 spikas en nationell upphandlingsstrategi som ska ligga som grund för den offentliga upphandlingen. Miljö, sociala hänsyn och innovationer är viktiga.  
  • Ny myndighet. Sedan den 1 september i år finns en ny upphandlingsmyndighet på plats. Den ska  ge rekommendationer till kriterier för livsmedelsupphandlingen

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen