Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 januari 2018

Helsvenskt vin förgyller KSLA:s bankett

När Kungliga skogs- och lantbruksakademin, KSLA, håller bankett i Stockholms stadshus gäller förutom svensk mat även att svenskt vin serveras rakt igenom, från förrätt till dessert.

FOTO: Privat

Nästan en vecka efter vinets dag förra måndagen så kan man tala om det svenska vinets dag när KSLA under söndagen håller stadshusbankett i Stockholm.

– Alla viner, även de alkoholfria, är svenska. Det är första gången både för KSLA och i stadshuset, som både dryck och mat är helt svensk under en bankett, säger Eva Pettersson, sekreterare och vd för KSLA.

Kända utprovare

Bakom utprovningen av de svenska vinerna står välkända gastronomer och vinprovare som Carl-Jan Granqvist och Christina Möller. Ett av syftena är att visa att svenskt vin är en spirande näring som kan leverera. Svenskt vin hade i början ett svagt rykte och det tar ett tag att utveckla vinerna så att de blir bra.

– Nu finns det många gårdar i Sverige som producerar viner med hög kvalitet, säger Eva Pettersson.

Under Ölands Sol heter det torra vita vin som serveras till förrätten på banketten. Vinet kommer från Haks Gård i Beteby på Öland. Gården har 1700-talsanor, men det är första generationen av sex i nedstigande led som det odlas vin. Vinet som serveras på banketten är baserat på solarisdruvan, årgången är 2015 och uppemot 500-550 bankettgäster får det serverat.

 Eva Gustafsson i mitten tillsammans med vinmakaren Daniel, till vänster och en av hennes inspiratörer, Helén Eriksson Sköld, en av vinpionjärerna på Öland, till höger.
Eva Gustafsson i mitten tillsammans med vinmakaren Daniel, till vänster och en av hennes inspiratörer, Helén Eriksson Sköld, en av vinpionjärerna på Öland, till höger. FOTO: Privat

Startade 2001

Bakom vingården står Eva Gustafsson med familj. Namnet Håk kommer just ifrån att Evas farfar hette Håkansson, vilket med de sedvanliga förkortningarna av efternamn till gårdsnamn på Öland blev till Håk. Familjens första plantering startade 2001, med produktion sedan 2004 och sedan en successiv ökning. Förtroendet att leverera vin säger hon är ett stort och viktigt erkännande.

– Vi är fortfarande små, med cirka 3 500 stockar, vilket i bästa fall motsvarar ungefär lika många liter vin per säsong, under optimala omständigheter. Det tuffar på och man lär sig allt mer om odling, produktion, marknadsföring och försäljning, säger hon.

”Stort erkännande”

Störst är i dag det skånska vinet, men även på andra håll, som i Småland och på Öland börjar vinodlingarna spira i antal. Framför allt där det finns kalkhaltiga jordar och tillräckligt många soltimmar.

Kan svenskt vin till en så stor bankett betecknas som ett genombrott?

– Ja, genom att folk upptäcker att svenskt vin går att göra med hög kvalitet. På senare år har vi märkt en stor skillnad mot tidigare, med en snabbt ökad acceptans. Det gäller att leverera jämn kvalitet vilket är svårt i det svenska klimatet. Fjolåret var väldigt tufft när det gäller skörden, medan 2016 däremot var ett bra år. Även om vi har druvor som är tåliga så är det en utmaning, säger hon.

Vinerna på banketten: Tema Landsbygd och utveckling

Apéritif: Grythyttan Björk 2014.

Förrätt: Under Ölands Sol Solaris 2015, Håks Gård.

Huvudrätt: Lepores Barrique 2015.

Dessert: Blaxsta Apple Ice Wine Åkerö 2009, Blaxsta Vingård.

Läs mer om menyerna under åren 2003-2018 i skriften Menyn och tidens tecken som läggs ut på KSLA:s hemsida klockan 17 på söndag.

Not: helsvenska alkoholfria alternativ serveras också.

LÄS OCKSÅ: Familjen som gör glögg av skogen

Relaterade artiklar

Till toppen