Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 27 oktober 2017

Sverige enda landet i norra EU som sa nej till glyfosat

Sverige sticker ut som enda landet i norra Europa som i onsdags gick emot en förlängning av tillståndet för glyfosat i tio år. Så många som 16 EU-länder ville ge klartecken.

FOTO: Per Emgardsson

Det framgår av rapporter från mötet i den EU-kommitté som i onsdags skulle avgöra frågan om att ge det storsäljande växtskydddsmedlet godkänt i ytterligare tio år, enligt EU-kommissionen föreslag. Ärendet bordlades dock sedan länderna vid en så kallad bordsrunda avslöjat hur de tänkte rösta, och det visade sig att den kvalificerade majoritet som krävs för beslut inte kunde nås.

Hur länderna avsåg att rösta refereras nu av flera nyhetsbyråer, bland annat Brysselbaserade nyhetstjänsten Agra Facts.

Så här tänkte länderna rösta

De tio länderna som tänkte rösta nej till förslaget var: Sverige, Frankrike, Italien, Österrike, Belgien, Grekland, Kroatien, Luxemburg, Malta och Slovenien.

De 16 som tänkte rösta ja var: Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Irland, Spanien, Bulgarien, Tjeckien, Slovakien, Cypern, Ungern och Rumänien.

Två länder tänkte lägga ned sina röster: Tyskland och Portugal.

LÄS MER: Så förklarar Karolina Skog att Sverige sa nej

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen