Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 maj 2018

"Sverige – ett land av möjligheter"

Möjligheterna för de gröna näringarna är stora. Men då måste hindren övervinnas. Äganderätten, #metoo, livsmedelsproduktionen och rovdjursangrepp var några av de utmaningar som Palle Borgströms tog upp i sitt öppningstal på LRF-stämman.

 Palle Borgström.
Bild 1/2 Palle Borgström. FOTO: Ann Lindén
Bild 2/2 FOTO: Ann Lindén

Riksförbundsordföranden Palle Borgström öppnade riksförbundsstämman traditionsenligt med ett tal där han både blickade bakåt och framåt.

– I mitt huvud pågår en ständig process kring hur vi kan vända alla hinder till möjligheter. Jag tänkte prata om hindren och möjligheterna.

Ta tillvara på alla

Det första hindret som Palle Borgström nämnde var #metoo.

– Det som berör mig mest är historier om yngre tjejer i vår bransch som älskar sitt jobb men där attityden på arbetsplatsen är sådan att de vill byta jobb.

Palle Borgström var tydlig med att sådant beteende är oacceptabelt. LRF måste ta till vara alla kompetenser om man ska nå sin målsättning och då kan inte halva befolkningen känna sig ovälkommen.

Förväntningar på livsmedelstrategin

Ökad livsmedelsproduktion, god myndighetsutövning, respekten för ägande- och brukanderätten, var viktiga frågor för LRF det gångna året och kommer att bli det även under det här året.

LRF har förväntningar på den nationella livsmedelsstrategin.

– Vi måste också få politiker att förstå att Sverige är ett land fullt av möjligheter.

Hjälp att göra rätt

Myndigheternas agerande när det gäller att tillämpa lagar och regler blir hinder för tillväxt och försvårar att nå målen i livsmedelsstrategin. Myndigheterna ska hjälpa företagare att göra rätt i stället för att leta fel, menade Palle Borgström.

– Vi måste också få myndigheterna att förstå att Sverige är ett land fullt av möjligheter.

Principmål drivits

Det senaste året har LRF haft stora framgångar, men också en del motgångar, vad gäller äganderätten. Ett antal viktiga principmål har drivits och vunnits. Samtidigt har många skogsägare större utmaningar än någonsin att bruka sin skog.

– Vi måste få fler att förstå att ägande och brukanderätt gör Sverige till ett land fullt av möjligheter.

Stämman öppnad

Palle Borgström berättade även om de besök han gjort på Molstaberg, den gård som drabbats hårt av vargangrepp. Rovdjursfrågan är en av de utmaningar som de gröna näringarna har. På Molstaberg blev det också tydligt vilken betydelse hela LRF-organisationen har. Både region och LRF-medlemmar som stöttat den drabbade företagaren och hjälpt till att bygga rovdjursstängsel.

-Vi har mycket kvar att göra och nu öppnar vi 2018 års stämma.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen