Sverige får exportera nötkött till Taiwan
Sverige får nu, som ett av två europeiska länder, exportera nötkött till Taiwan.
Nu öppnar Taiwan för import av nötkött och Sverige är tillsammans med Nederländerna de första europeiska länder som tillåts exportera nötkött till landet.
– Att våra svenska nötköttsföretag nu har en ny marknad att exportera till är väldigt glädjande. Ökade möjligheter för företag att exportera skapar fler jobb och hållbar tillväxt, inte minst på landsbygden. Det svenska köttet – som är förknippat med hållbarhet, livsmedelssäkerhet, låg antibiotikaanvändning, god djurvälfärd och låg klimatpåverkan – står högt i kurs utomlands. Det är det här ytterligare ett bevis på, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Under 30 månader
Det var i samband med utbrottet av galna ko-sjukan 2003 som Taiwan stoppade all import av nötkött från EU. Det som gäller nu är nötkött från djur under 30 månader gamla ska kunna importeras Sverige och köttet måste vara fritt från ryggrads- och hjärndelar.
Taiwan importerar cirka 95 procent av allt nötkött som konsumeras i landet.
Export till Japan
Under året har export av färskt nötkött även godkänts till Japan och Bosnien-Hercegovina. Andra nyligen öppnade marknader för svensk export är bland annat avelsmaterial till Kina, värmebehandlat nötkött till Australien, mjölkprodukter till Singapore och Makedonien och fiskprodukter till Serbien, Sydafrika och Nya Zeeland.
Läs mer: Taiwan öppnar för import av svenskt nötköttGalna ko-sjukan fortsätter att infektera djur via fodret
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.